Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cenyropy mierne vzrástli, americká WTI sa obchoduje pod 55,50 USD/bar

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V stredu popoludní americké ministerstvo energetiky uviedlo, že zásoby ropy v USA počas uplynulého týždňa vzrástli o 1,9 milióna barelov.

Frankfurt nad Mohanom 16. novembra (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli po poklese v predchádzajúcich štyroch obchodných dňoch. Nárast produkcie a zásob v USA má negatívny vplyv na ceny čierneho zlata, čo však kompenzujú očakávania, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predĺži dohodu o obmedzení ťažby. Americká WTI sa obchoduje tesne pod úrovňou 55,50 USD (46,875 eura) za barel (159 litrov) a severomorská ropa Brent okolo hranice 62 USD za barel.

Barel americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.57 SEČ predával po 55,39 USD za barel. To bolo o 6 centov viac než v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy stratil 37 centov alebo 0,7 % a uzavrel na 55,33 USD za barel, čo bolo najmenej za 2 týždne. Januárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 17 centov na 62,04 USD za barel.

To znamená, že ceny ropy pokračujú v stabilizácii zo stredy, keď v prvej polovici týždňa prudko padali. Dôvodom boli signály, že ropné rezervy v Spojených štátoch stúpli.

Zásoby ropy v USA počas uplynulého týždňa vzrástli o 1,9 milióna barelov, uviedlo v stredu popoludní americké ministerstvo energetiky. To bolo síce viac, než sa očakávalo, ale súkromný inštitút American Petroleum Institute (API) počítal so zvýšením až o 6,5 milióna barelov.

(1 EUR = 1,1840 USD)