Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Premiér Cerar: Slovinsko je pripravené na ďalšiu vlnu migrácie

Slovinský premiér Miro Cerar Foto: TASR/AP

Táto západobalkánska krajina dobre zvládla aj nápor utečencov na sklonku roka 2015 a na začiatku roka 2016.

Ľubľana 20. marca (TASR) - Slovinsko je materiálne i personálne pripravené na eventuálnu ďalšiu migračnú vlnu. Na pôde parlamentu v Ľubľane to dnes vyhlásil predseda tamojšej vlády Miro Cerar.

Ako pripomenul v odpovedi na interpelácie poslancov, balkánska krajina dobre zvládla aj nápor utečencov na sklonku roka 2015 a na začiatku roka 2016.

Slovinský premiér ďalej informoval, že policajti aktuálne vracajú migrantov, ktorých zadržia na zelenej hranici pri pokuse o jej ilegálne prekročenie, na územie krajiny, z ktorej prichádzajú. Fakticky tak Slovinsko bráni ich pokračovaniu v ceste do cieľových destinácií v západnej Európe, dodal Cerar.

Podľa jeho slov zostali v Slovinsku zachované registračné centrá, navyše vláda zriadila úrad pre migráciu, ktorý má na starosti ubytovanie, zásobovanie a ďalšiu starostlivosť o prisťahovalcov.

Krajina postavila na slovinsko-chorvátskej hranici doteraz viac ako 180 kilometrov technických prekážok v podobe 150 kilometrov drôteného plotu a 30-kilometrového úseku plotu z kovových prvkov. Parlament v Ľubľane ešte v januári schválil novelu zákona o cudzincoch, ktorá umožňuje už na štátnej hranici odmietnutie vstupu ilegálnym migrantom.

Slovinsko prijalo podľa oficiálnych údajov od októbra 2015 pol milióna utečencov z krajín Blízkeho východu, iba zlomok z nich však požiadal o azyl v tejto krajine. Po uplatnení obsahu dohody EÚ-Turecko sa počet utečencov prichádzajúcich do Slovinska výrazne znížil, dnes sa na území krajiny zdržiava podľa informácií tamojšej polície 272 žiadateľov o azyl.