Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Černochová k Ficovi: O plánoch vyslať na Ukrajinu vojakov som nepočula

Na snímke česká ministerka obrany Jana Černochová. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Fico v pondelok vyhlásil, že podľa jeho informácií niekoľko členských krajín NATO a EÚ zvažuje, že na základe dvojstranných dohôd s Ukrajinou na jej územie vyšle svojich vojakov.

Praha 26. februára (TASR) - Česká ministerka obrany Jana Černochová nepočula o tom, že by niektoré členské krajiny NATO a EÚ chceli na Ukrajinu posielať svojich vojakov. V pondelok tak reagovala na tvrdenia predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý to údajne čítal v poznámkach k pondelkovej konferencii v Paríži. Český premiér Petr Fiala neskôr vyhlásil, že ČR sa vysielať vojakov na Ukrajinu nechystá, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Nič také som zatiaľ nečítala, nepočula. Počkám, s čím príde pán premiér (Petr Fiala) a s čím nás ako ministrov a Bezpečnostnú radu štátu oboznámi, a podľa toho budeme o týchto záležitostiach ďalej diskutovať," povedala šéfka českého rezortu obrany.

Pred odletom na konferenciu v Paríži to komentoval aj Fiala. "ČR sa určite nechystá vysielať žiadnych vojakov na Ukrajinu a nikto sa ničoho takého nemusí báť. Rovnako sa ČR, a určite nie moja vláda, žiadnym spôsobom nechystá zaviesť povinnú vojenskú službu alebo niečo podobné," zdôraznil český premiér.

Nevyvrátil ani nepotvrdil, či o vyslaní vojakov uvažujú iné členské štáty EÚ. "Nebudem vopred komentovať všetky nápady, ktoré na summite zaznejú. Preto sa schádzame, aby sme hľadali to správne riešenie," dodal. S ostatnými politikmi budú podľa jeho slov hovoriť najmä o tom, ako v Európe zvýšiť výrobné kapacity obranného priemyslu a ako dovtedy akútne pomôcť Ukrajine.

Podľa Černochovej budú lídri na konferencii v Paríži diskutovať o ďalších formách pomoci Ukrajine. Ako príklad uviedla odmínovaciu koalíciu či zapojenie sa do projektu financovania munície, ktorú ČR po svete zháňa.

"Ja som nečítala poznámky, ktoré čítal pán premiér Fico. Ja len chcem, aby sa konečne európske krajiny dohodli na naozaj silnej podpore Ukrajiny. A pokiaľ tá silná podpora Ukrajiny bude v tom zmysle, že budeme ako krajiny viac participovať na bezpečnostných opatreniach, rozhodne nebudem proti,"
dodala ministerka.

Fico v pondelok vyhlásil, že podľa jeho informácií niekoľko členských krajín NATO a EÚ zvažuje, že na základe dvojstranných dohôd s Ukrajinou na jej územie vyšle svojich vojakov. Zdôraznil, že SR sa do tohto projektu nezapojí a na Ukrajinu nepôjdu žiadni slovenskí vojaci. Jeho vláda však bude rešpektovať, ak k tomuto kroku pristúpi niektorý z členských štátov EÚ a NATO.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)