Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Červeno-zelená koalícia v Brémach má už iba väčšinu dvoch hlasov

Ilustračná fotka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Voličská účasť nedosiahla ani 50 percent. Tak málo občanov doteraz nevolilo v žiadnej západonemeckej spolkovej krajine.

Brémy 11. mája (TASR) - Červeno-zelená koalícia v najmenšej nemeckej spolkovej krajine Brémy utrpela v nedeľňajších voľbách do regionálneho parlamentu značné straty, zachovala si však tesnú väčšinu. Vyplýva to z čiastkových výsledkov, ktoré dnes po polnoci zverejnila volebná komisia.

Sociálni demokrati (SPD) krajinského premiéra Jensa Böhrnsena voľby síce vyhrali so ziskom 33,1 percenta hlasov (o 5,5 percenta menej ako v roku 2011), je to však zároveň ich najhorší výsledok od roku 1946, odkedy sú pri moci.

Ešte horšie sú na tom zelení ako koaličný partner SPD: s líderkou kandidátky Karoline Linnertovou dostali iba 15,1 percenta hlasov. Je to o 7,4 percenta menej ako pred štyrmi rokmi a zároveň ide o jeden z najhorších výsledkov tejto strany na krajinskej úrovni. Zelení profitovali v roku 2011 zo šoku z katastrofy v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, ktorú vážne poškodilo silné podmorské zemetrasenie.

Dvojtretinová väčšina červeno-zelenej koalície v 83-člennom parlamente v Brémach sa tak scvrkla na väčšinu iba dvoch hlasov (43).

V nedeľňajších voľbách si mierne polepšila kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorej dalo hlas 22,6 percenta voličov (+2,2) a skončila tak na druhom mieste za SPD. V Brémach, zápasiacich s vysokou mierou zadlženosti, značnými sociálnymi rozdielmi a problémami v školstve, sa darilo sa aj strane Ľavica, ktorá získala 9,3 percenta hlasov (+ 3,7), ako aj liberálom z FDP (6,4 percenta, +4,0).

Do parlamentu sa so ziskom 5,7 percenta hlasov dostala aj Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá v Brémach kandidovala prvýkrát. Jeden mandát sa opäť podarilo získať pravicovo-populistickému zoskupeniu Rozhnevaní občania (BIW).

Voličská účasť nedosiahla ani 50 percent. Tak málo občanov doteraz nevolilo v žiadnej západonemeckej spolkovej krajine.

Konečné výsledky volieb v Brémach budú známe v stredu.