Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Červený kríž je zhrozený ľudským utrpením v Izraeli i v Gaze

Na archívnej snímke pracovníčka Červeného kríža. Foto: TASR/AP

Hnutie vyzvalo obe strany konfliktu, aby sa pridržiavali medzinárodného humanitárneho práva, chránili civilistov a umožnili humanitárnym organizáciám zmierniť rastúcu vlnu utrpenia.

Ženeva 14. októbra (TASR) - Červený kríž je "zhrozený" ľudským utrpením, ktoré vyvolala vojna medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Medzinárodné hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca v spoločnom vyhlásení v sobotu zároveň uviedlo, že jeho dobrovoľníci neopustia tých, ktorí ich najväčšmi potrebujú.

Hnutie vyzvalo obe strany konfliktu, aby sa pridržiavali medzinárodného humanitárneho práva, chránili civilistov a umožnili humanitárnym organizáciám zmierniť rastúcu vlnu utrpenia.

Tisícky Palestínčanov v sobotu ušli zo severnej časti Gazy po tom, čo ich izraelská armáda upozornila, aby oblasť opustili pred očakávanou pozemnou ofenzívou proti Hamasu.

"Nič nemôže ospravedlniť strašnú stratu civilných životov, ku ktorej došlo v Izraeli počas uplynulého víkendu... Ale takáto tragédia nemôže ospravedlniť neobmedzené ničenie Gazy," uvádza vo vyhlásení Červený kríž.

"Sme hlboko znepokojení výzvou na relokáciu v Gaze. Naši dobrovoľníci odmietajú odísť a opustiť tých, ktorí ich najviac potrebujú. Musia byť chránení - aby mohli chrániť iných," dodal.



Militanti Hamasu zabili počas útoku na území Izraela viac než 1300 ľudí, čo vyvolalo masívne bombardovanie cieľov tohto hnutia v Gaze. Nálety si v tejto palestínskej enkláve vyžiadali už viac než 2200 obetí.

Červený kríž uviedol, že na všetkých stranách vládne "zničujúce" ľudské utrpenie a v medzinárodnom humanitárnom práve "neexistuje žiadna hierarchia v bolesti a utrpení".

"Tieto pravidlá existujú, aby pomohli zachovať ľudskosť v najtemnejších chvíľach, a dnes ich zúfalo treba dodržiavať. Sú a mali by zostať naším kompasom, aby sme zabezpečili, že ľudstvo bude na prvom mieste," cituje z vyhlásenia AFP.