Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Červený kríž je ochotný pomôcť pri odstraňovaní ruín doneckého letiska

Tabuľa s nápisom Medzinárodný výbor Červeného kríža, ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Čakáme už len na to, kedy nám umožnia prístup," uviedla predstaviteľka Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Doneck 25. februára (TASR) - Červený kríž je pripravený zúčastniť sa na odstraňovaní ruín letiska v ukrajinskom Donecku, ktoré je ohniskom bojov medzi vládnymi silami a separatistami. Oznámili to dnes zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), ktorých citovala agentúra RIA Novosti.

"Sme pripravení zapojiť sa do odstraňovania ruín na doneckom letisku. Čakáme už len na to, kedy nám umožnia prístup," uviedla predstaviteľka MVČK Joan Audiernová. MVČK pomáha úradom v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) vyrovnať sa s náročnou humanitárnou krízou a narušenou infraštruktúrou.

Organizácia takisto poskytla nevyhnutnú pomoc zraneným osobám a ľuďom, ktorí sa ocitli bez strechy nad hlavou v dôsledku dlhodobých bojov a ostreľovania. Kým proruskí separatisti aj dnes pokračujú v odsune ťažkej bojovej techniky, armáda k nemu zatiaľ nepristúpila, odvolávajúc sa na pokračujúce ostreľovanie svojich pozícií.

Podľa agentúry TASS dnes v blízkosti doneckého letiska došlo k ostreľovaniu kolóny automobilov, v ktorej sa nachádzal minister obrany DĽR Vladimir Kononov. Ukrajinská armáda spustila paľbu vo chvíli, keď kolóna opúšťala letisko. Minister tvrdí, že paľba prichádzala od mesta Avdijivka, píše TASS.