Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Červený kríž sa obáva vlny COVID-19 na Ukrajine a v susedných štátoch

Na snímke utečenci po úteku z Ukrajiny sa združujú na hraničnom priechode v poľskej Medyke a čakajú na odvoz, 7. marca 2022 Foto: TASR/AP

Preventívne opatrenia nie je možné uplatniť. Vidíme preplnenosť v útulkoch, vlakoch, autobusoch, hoteloch, tvrdí zdravotnícka expertka MFČK/ČP Petra Khouryová.

Berlín 7. marca (TASR) - Experti vyjadrili znepokojnenie nad tým, že vojna na Ukrajine môže viesť k zvýšeniu počtu prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v tejto krajine, ako aj v susedných štátoch. TASR o tom informuje na základe spravodajstva prevzatého z tlačovej agentúry DPA.

Ukrajina sa na začiatku konfliktu stále nachádzala uprostred vlny variantu omikron. Tamojšie zdravotnícke úrady vo februári evidovali zhruba 900.000 prípadov nákazy a mieru pozitivity pri testoch na úrovni 60 percent, uviedol v pondelok hovorca Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP). Rusko prepadlo Ukrajinu 24. februára.

"Preventívne opatrenia nie je možné uplatniť. Vidíme preplnenosť v útulkoch, vlakoch, autobusoch, hoteloch," tvrdí zdravotnícka expertka MFČK/ČP Petra Khouryová. Keďže počet testov bude vzhľadom na vojnovú situáciu klesať, bude tiež ťažšie vytvoriť si jasný obraz o epidemickom stave v krajine.

Susedné štáty ako Moldavsko a Rumunsko, ktoré sú cieľmi mnohých ukrajinských utečencov, majú podľa dostupných vládnych údajov nízku mieru zaočkovanosti proti covidu.