Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Červený kríž sprostredkoval prepustenie vojakov sudánskej armády

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Operácia sa uskutočnila na základe žiadosti strán ozbrojeného konfliktu v súvislosti s moslimským sviatkom obetovania - íd al-adhá.

Ženeva 29. júna (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža sprostredkoval prepustenie 125 vojakov sudánskej armády, ktorých zadržiavali Sily rýchlej podpory (RSF). Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

Operácia sa uskutočnila na základe žiadosti strán ozbrojeného konfliktu v súvislosti s moslimským sviatkom obetovania - íd al-adhá.

Boj o moc medzi de facto prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom a bývalým viceprezidentom Muhammadom Hamdánom Daklúom, ktorý velí RSF, vypukol v polovici apríla.

Okrem hlavného mesta Chartúm je bojmi výrazne zasiahnutý región Dárfúr na západe krajiny, ktorý sa už desaťročia zmieta v etnických konfliktoch.

Pri príležitosti sviatku obetovania zverejnili vodcovia oboch znepriatelených strán svoje posolstvá k sudánskemu národu, pričom Burhán uviedol, že vyhlasuje prímerie.

Spravodajská televízia France 24 však informovala, že podobne ako v minulosti, ani najnovšie prímerie sa nedodržiava.

Burhán v príhovore v štátnej televízii apeloval na "všetkých mladých ľudí v krajine a všetkých, ktorí ju môžu brániť, aby neváhali a urobili tak (...) alebo vstúpili do vojenských jednotiek".

Generál Daklú vo svojej hlasovej správe zverejnenej na internete okrem iného reagoval na obvinenia, že jeho muži v Dárfúre páchajú "zločiny proti ľudskosti" a etnické čistky.

Ako pripomenula rozhlasová stanica RFI, monitorovaná agentúrou TASR, tzv. sudánska trojka - Nórsko, Spojené štáty a Británia - vo svojom vyhlásení z utorka opäť odsúdila "porušovanie ľudských práv, sexuálne násilie a násilie s etnickým rozmerom, ktoré sa celosvetovo pripisuje RSF a ich spojeneckým milíciám".

Daklú v súvislosti s tým prisľúbil "rýchle a prísne opatrenia" proti svojim ľuďom, ktorí sa dopustili takéhoto konania. Samotné RSF tvrdia, že začali súdiť niektorých "nedisciplinovaných" členov.

Generál Daklú súčasne varoval pred pokusmi vládnej armády zneužiť vo vojne civilistov. Reagoval tak na výzvy na hojnú účasť na piatkovej demonštrácii proti RSF v Chartúme, kde sa pritom stále bojuje.

Daklú, ktorý pochádza z arabského kmeňa v Dárfúre, tiež vyzval sudánsku vládu, aby "zabránila uvrhnutiu tohto regiónu bohatého na zlato, kde žije viac ako štvrtina sudánskej populácie, do občianskej vojny".

Burhán - rovnako ako mnohé nearabské etnické skupiny v Sudáne - odsúdil RSF za "genocídu" páchanú v Dárfúre.