Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česi objavili požičovne stromčekov

Foto: TASR/František Iván

Kto si však chcel jeden zo stovky stromčekov v ponuke rezervovať, musel konať rýchlosťou obchodníka na burze. Za 18 minút bolo všetko rozobrané.

Praha 23. decembra (TASR) - Niektorí Česi prežijú tohtoročný Štedrý deň pri prenajatom vianočnom stromčeku. V susednej krajine sa totiž objavili hneď dve požičovne stromčekov.

Ľudia si od nich "prenajali" necelých 200 stromčekov, konštatuje na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

"Záujem o stromčeky bol obrovský. V priebehu 18 minút boli preč," uviedol Martin Čuba, ktorý s myšlienkou založiť požičovňu vianočných stromčekov prišiel už predvlani. Niečo podobné funguje napríklad v USA alebo v Belgicku.

Smreky v kvetináčoch (rezané sa nepožičiavajú) vozia po Prahe, aj za hranice hlavného mesta, kde si však ľudia priplatia. Kto si však chcel jeden zo stovky stromčekov v ponuke rezervovať, musel konať rýchlosťou obchodníka na burze. Za 18 minút bolo všetko rozobrané.

Čuba stromčeky na jar sadí na záhrady detských domovov alebo do azylových centier.

Tento rok jeho nápad našiel v Čechách nasledovníka. Okrem pražskej požičovne, kde sa ľudia pýtali na stromčeky už v auguste, vznikla tiež požičovňa v Libochoviciach v Ústeckom kraji. Tá záujem Čechov o putovné stromčeky potvrdzuje.

"Začali sme s tým tento rok asi pred dvoma týždňami a už došli," potvrdil Vojtěch Stránský, ktorý si otvoril požičovňu v rámci záhradníctva.

Stromčeky v kvetináčoch pri šetrnom zaobchádzaní podľa jeho skúseností na 99 % prežijú. Po niekoľkých rokoch štedrovečerného kolobehu bude už strom veľký a pôjde do výsadby. V oboch požičovniach sa stromček musí vrátiť do 10 až 14 dní.