Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česi majú najradšej Slovákov, najväčšie predsudky majú voči Rómom

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Spolužitie so Slovákmi ako susedmi si dokáže predstaviť až 90 percent oslovených, o sedem percent menej je to v prípade Angličanov a o desať percent menej v prípade Francúzov.

Praha 22. apríla (TASR) - Najpriaznivejší vzťah majú občania ČR aj podľa aktuálneho prieskumu agentúry STEM k Slovákom, za ktorými nasledujú Angličania, Francúzi, Američania a Nemci. Najviac predsudkov charakterizuje ich vzťah k príslušníkom rómskeho etnika.

Informuje o tom internetový server Novinky.cz.

Spolužitie so Slovákmi ako susedmi si dokáže predstaviť až 90 percent oslovených, o sedem percent menej je to v prípade Angličanov a o desať percent menej v prípade Francúzov. Iba o čosi zaostali Američania (78 percent), kým v prípade Nemcov sa tak medzičasom vyslovilo už 70 percent. Ešte na začiatku tisícročia si to v prípade Nemcov dokázalo predstaviť iba 48 percent respondentov.

Tesná väčšina oslovených (53 percent) by nemala problémy ani so susedstvom volynských alebo kazašských Čechov, v prípade Srbov by to bolo 44 percent respondentov, nasledovali by Rusi (41 percent), Vietnamci (40 percent), Indovia (38 percent), Číňania (37 percent) a Ukrajinci (37 percent). Iba tesne nad hranicou 20 percent sú sympatie Arabov (21 percent) a ešte horšie je to v prípade Čečenov alebo Afgancov. Róma by ako suseda prijalo bez problémov iba 11 percent oslovených, čo je o percento menej ako vlani. Až 36 percent takéto spolužitie však považuje za úplne neprijateľné.