Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Česku hrozia povodne, rozvodnené rieky majú prvú obeť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Českí meteorológovia očakávajú, že počas víkendu môže spadnúť v ČR až 70 milimetrov zrážok.

Praha/Plzeň 31. mája (TASR) - Rozvodnené české rieky si dnes vyžiadali prvú obeť.

Na Úslave, prítoku Berounky, sa pri prejazde cez hať v Starom Plzenci prevrátil vodák a už sa nevynoril. Pátranie po tele obete, ktoré bol zatiaľ neúspešné, pokračuje, informoval internetový server Novinky.cz.

Kajak nezvestného sa našiel o niekoľko kilometrov ďalej v Plzni-Koterove. Podľa informácií očitého svedka bol v ňom vodák v čase nešťastia sám.

Úslava, ktorá je na hornom toku označovaná aj ako Bradlava, pramení na juhovýchodnom úpätí kopca Drkolná. Meria viac ako 96 kilometrov, po ktorých sa v Plzni vlieva do Berounky.

Hladiny českých riek stúpajú

Praha 31. mája (TASR) - Situácia na viacerých českých vodných tokoch sa dramatizuje. Hrozba povodní je akútna v okolí Rokycian v povodí Klabavy, ale aj v ďalších lokalitách, hlavne na severe a západe ČR, musia byť zainteresovaní v pohotovosti. Informovali o tom české médiá.

Český hydrometeorologický ústav informoval o aktuálnej situácii na riekach aj ministra životného prostredia ČR Tomáša Chalupu a ubezpečil ho, že obce, kraje i predstavitelia integrovaného záchranného systému dostávajú informácie o aktuálnej situácii.

Českí meteorológovia očakávajú, že počas víkendu môže spadnúť v ČR až 70 milimetrov zrážok. Znepokojenie, pohotovosť a obozretnosť sú preto na mieste.

Hladina Klabavy v Novej Hute stagnuje podľa výsledkov merania o 18.00 h na hodnote 205 centimetrov, takže tam naďalej platí 3. stupeň povodňovej aktivity, teda stav ohrozenia.

Vysoký stupeň povodňového nebezpečenstva vyhlásili na celom území Plzenského kraja, ale aj v Karlovarskom, Libereckom a Ústeckom kraji. Pre Juhočeský kraj platí v súčasnosti povodňová bdelosť.

Meteorológovia však varujú, že v priebehu víkendu by malo výdatne pršať aj v Stredočeskom a Královohradeckom kraji.

Stúpajúca hladina Vltavy si už i v Prahe vynútila viacero preventívnych opatrení, ďalšie budú nasledovať zrejme ešte v priebehu dneška.