Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česká ekonomika rástla v 1. kvartáli rýchlejšie, ako sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR

Na raste sa výraznou mierou podieľali výdavky domácností aj investície.



Praha 29. mája (TASR) - Česká ekonomika rástla v 1. štvrťroku rýchlejšie, ako naznačoval predbežný odhad. Podporili ju výdavky domácností aj investície. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa spresnených údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ) sa hrubý domáci produkt (HDP) susednej krajiny v období január-marec 2015 zvýšil medziročne o 4,2 %. To bolo najrýchlejšie tempo jeho rastu od konca roka 2007.

V medzikvartálnom porovnaní stúpol HDP Česka za tri mesiace do konca marca o 3,1 %.

Oba výsledky sú lepšie, ako naznačoval rýchly odhad, podľa ktorého mala česká ekonomika v 1. štvrťroku vzrásť medziročne o 3,9 % a medzikvartálne o 2,8 %.

Podľa ČSÚ tieto výsledky signalizujú, že vlaňajší trend posilňovania domáceho dopytu pokračoval aj v prvých troch mesiacoch tohto roka. Na raste českej ekonomiky sa výraznou mierou podieľali výdavky domácností aj investície.

Česká ekonomika koncom roka 2013 prekonala recesiu a vlani jej ekonomika začala naberať tempo. Podporuje ju aj politika centrálnej banky, ktorá svojimi intervenciami oslabuje korunu a udržuje jej kurz okolo úrovne 27 CZK/EUR, vďaka čomu sa jej podarilo odvrátiť defláciu a podporiť export aj domáci dopyt.