Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česká iniciatíva zbiera milión podpisov za odstúpenie Andreja Babiša

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Medzi podpísanými je aj režisér Jan Svěrák, ktorý v sobotu pred udeľovaním filmových cien Český lev vyzval politikov, aby sa postavili proti snahám likvidovať nezávislosť Českej televízie.

Praha 11. marca (TASR) - Zozbierať milión podpisov za odstúpenie českého premiéra v demisii Andreja Babiša je cieľom iniciatívy s názvom "Milión chvilek". Iniciatíva upozorňuje na Babišovú minulosť spojovanú s komunistickou ŠtB i jeho súčasné kroky. Od konca februára už túto petíciu podpísalo 160.000 signatárov, informoval v nedeľu spravodajský server Novinky.cz.

Babiš podľa tejto iniciatívy, ktorá si do svojho podtitulu dala, že chce spojovať ľudí, ktorým záleží na demokracii, nemá o dialóg záujem. Po ďalších mesiacoch sa podľa nich ukázalo, že príležitosť ukázať sa ako prodemokratický premiér premrhal. Podľa jednej z organizátoriek Barbory Doleželovej sú pripravení organizovať protestné akcie.

"Pokladáme za neprijateľné, aby 70 rokov po komunistickom puči a 29 rokov po zamatovej revolúcii bol premiérom našej krajiny trestne stíhaný človek, vedený ako agent ŠtB. Nebudeme sa robiť, že je to normálne. Chceme, aby sa Andrej Babiš vzdal funkcie," píše sa v citovanej petícii, ktorú podpísali tiež neúspešný kandidát na prezidenta ČR Marek Hilšer, herečky Aňa a Ester Geislerové, spevák Richard Müller či herec Vojtěch Dyk.

Medzi podpísanými je aj režisér Jan Svěrák, ktorý v sobotu pred udeľovaním filmových cien Český lev vyzval politikov, aby sa postavili proti snahám likvidovať nezávislosť Českej televízie (ČT). Verejnoprávna televízia podľa Svěráka čelí v týchto dňoch najväčšiemu útoku na svoju nezávislosť od čias televíznej krízy v roku 2000.