Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Česká justícia sa začala zaoberať žalobami exposlancov ODS

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk

Trestné stíhanie trojice poslancov rámci kauzy okolo niekdajšej šéfky kabinetu premiéra Petra Nečasa Jany Nagyovej, medzičasom Nečasovej, zastavil Najvyšší súd ČR.

Praha 10. decembra (TASR) - Obvodný súd pre Prahu 2 sa od dnešného dňa zaoberá žalobou bývalých rebelov z radov Občianskej demokratickej strany, exposlancov Ivana Fuksu, Mareka Šnajdra a Petra Tluchořa, ktorý za zrušené trestné stíhanie kvôli tzv. trafikám požadujú odškodnenie po štyri milióny Kč. Ministerstvo spravodlivosti ČR ich požiadavky odmieta.

Trestné stíhanie trojice poslancov rámci kauzy okolo niekdajšej šéfky kabinetu premiéra Petra Nečasa Jany Nagyovej, medzičasom Nečasovej, zastavil Najvyšší súd ČR s ohľadom na imunitu trojice.

Súd, ktorý sa dnes venoval žalobe exposlanca Fuksu, pristúpi v piatok k prerokovaniu žaloby jeho exkolegu Šnajdra, o termíne rokovania o Tluchořovej žalobe sa ešte nerozhodlo.

Právny zástupca Ivana Fuksu, advokát Tomáš Gřivna v súdnej sieni konštatoval, že sa štátne zastupiteľstvo v úvodnej fáze prípadu vôbec nezaoberalo otázkou imunity, a to napriek tomu, že na to obhajcovia opakovane upozorňovali. Vzhľadom na fakt, že štátne zastupiteľstvo usporiadalo tlačové konferencie, je zodpovedné aj za mediálny obraz klienta, dodal.

Ivan Fuksa požaduje podľa jeho slov pol milióna Kč ako náhradu nákladov na obhajobu, 300.000 Kč ako náhradu ušlej mzdy za obdobie strávené za mrežami a zvyšok ako odškodnenie za nemajetkovú ujmu.

Rezort spravodlivosti v Prahe všetky pôvodné žiadosti exposlancov o odškodnenie zamietol s odvolaním sa na zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej funkcie. "Právo na náhradu škody nemá ten, kto bol zbavený obžaloby alebo ktorého trestné stíhanie bolo zastavené iba preto, že nie je za spáchaný trestný čin trestne zodpovedný," cituje internetový server Novinky.cz stanovisko ministerstva. Obhajoba v reakcii označila toto zdôvodnenie za absurdné.