Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Česká ministerka spravodlivosti Helena Válková oznámila demisiu

H. Válková. Foto: TASR

Vo funkcii skončí k 1. marcu 2015. Informovali o tom české elektronické médiá.

Praha 10. februára (TASR) - Ministerka spravodlivosti ČR Helena Válková oznámila písomne svoju rezignáciu. Vo funkcii skončí k 1. marcu 2015. Informovali o tom české elektronické médiá.

Ako uviedol predseda hnutia ANO Andrej Babiš, šéfka rezortu spravodlivosti ho už pri nástupe do funkcie informovala, že by túto prácu nechcela vykonávať dlhší čas. V konečnom dôsledku však ide o jej rozhodnutie, ktoré hnutie rešpektuje, vyplynulo z jeho slov.

Špekulácie o prípadnom odvolaní Válkovej líder hnutia odmietol a poďakoval sa odstupujúcej ministerke za vykonanú prácu. Napriek údajne malej razantnosti pedagogičky, odborníčky na trestné právo, Andrej Babiš zdôraznil, že sa snažila rezort riadiť čo najlepšie a za ostatnými kolegami z vlády nezaostávala.

Nástupcom Válkovej, ktorej zámer pôsobiť v bezpečnostnom a ústavnoprávnom výbore parlamentu jednoznačne podporili poslanci z frakcie hnutia ANO, by sa podľa šéfa tohto subjektu mal stať jej doterajší námestník Robert Pelikán.

Demisiu Válkovej už dostal a vzal na vedomie český premiér Bohuslav Sobotka.

Samotná odstupujúca ministerka mala rezignáciu oznámiť už včera, celý harmonogram však narušilo jej ochorenie, s ktorým skončila v nemocnici. Už po pondelkovom prijatí u prezidenta ČR Miloša Zemana sa sťažovala, že má asi zápal pľúc.