Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česká ombudsmanka kritizovala podmienky v zariadení pre utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Verejná ochrankyňa práv Anna Šabatová poukázala na to, že utečenci s deťmi žijú v horších podmienkach než väzni.

Praha 13. októbra (TASR) - Česká ombudsmanka Anna Šabatová skritizovala dnes podmienky, ktoré panujú v zariadení pre utečencov Bělá-Jezová v stredočeskom okrese Mladá Boleslav. Verejná ochrankyňa práv v ČR poukázala na to, že utečenci s deťmi žijú v horších podmienkach než väzni. Informoval o tom server Novinky.cz.

"Už sto rokov existujú v českom väzení pravidlá, podľa ktorých má väzeň denne prístup k tečúcej vode, raz denne teplé jedlo a tiež nárok aspoň na jednu vychádzku denne. Naše opakované kontroly odhalili okrem iného aj porušenie všetkých týchto princípov. V objektívne horších podmienkach, než (aké) majú naši väzni, však v tomto zariadení musia žiť aj deti," uviedla Šabatová.

Vyjadrila tiež presvedčenie, že ak by sa zadržiavaní utečenci v Čechách skutočne dostali k právnej pomoci, ako to proklamuje štát, a začali proti svojej internácii podávať žaloby, museli by uspieť.

"Problém je aj v tom, že väčšinou sa k nim informácia, že majú nárok na právnu pomoc ani nedostane. Jeden z cudzincov sa k právnej pomoci dostane, ďalší nie. A to je tiež neprípustné. O svojich právach by mali vedieť všetci," pripomenula Šabatová, podľa ktorej je štvorčlenná rodina, ktorá strávi mesiac v tomto zariadení, povinná za tento pobyt uhradiť celkom 29.040 korún.

V Bělej-Jezovej je teraz umiestnených okolo 400 dospelých a asi sto detí. "Rodičia sú pred svojimi deťmi ponížení, prepravovaní sú v putách a držaní za štvormetrovým plotom, pričom tento stav nie sú schopní deťom vysvetliť," uviedla ochrankyňa práv.

Dodala, že tamojším deťom chýba teplé oblečenie a namiesto obuvi majú na nohách len plastové sandále. Sú zároveň vydesené z všadeprítomné bezpečnostnej služby a policajtov. V areáli chýba aj poriadne detské ihrisko.

Šabatová upozornila tiež na to, že matrace v zariadení nie sú umývateľné a sú v stave nezodpovedajúcim hygienickým štandardom. "Každý večer cudzincov z postelí vytiahne polícia, niekedy v helmách a kuklách, za účelom prepočítania. Ak deti spia, musia ich rodičia zobudiť," uvádza sa v správe ombudsmanky o pomeroch v Bělej-Jezovej. "Tí ľudia nič neurobili. Neboli nikým odsúdení. Napriek tomu ich nechávame trpieť. Zbytočne, " uzatvára Šabatová v správe.