Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Česká polícia odhalila takmer 23.000 kyberpodvodov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Po mimoriadnom náraste registrovanej kyberkriminality v roku 2022 o takmer 100 percent bol rok 2023 v tomto ohľade miernejší – došlo k nárastu 5,5 percenta.

Praha 6. februára (TASR) - Kyberkriminalita je najstrmšie rastúcou trestnou činnosťou v Česku. Za rok 2023 polícia odhalila rekordných takmer 23.000 prípadov, ktoré sú podľa nej len špičkou ľadovca. V utorok to v rámci Dňa bezpečnejšieho internetu uviedol riaditeľ odboru prevencie kriminality českého ministerstva vnútra Michal Barbořík. Podľa neho sa dá očakávať nárast podvodov s využitím umelej inteligencie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Po mimoriadnom náraste registrovanej kyberkriminality v roku 2022 o takmer 100 percent bol rok 2023 v tomto ohľade miernejší – došlo k nárastu 5,5 percenta. Aj tak je počet prípadov opäť rekordný. Odborníci však odhadujú, že celkový počet trestných činov v kyberpriestore je v skutočnosti oveľa vyšší.

Najčastejšími útokmi sú podľa rezortu vnútra stále podvody zamerané na finančné prostriedky používateľov internetu, na vzostupe je aj mravnostná kriminalita. Okrem klasických útokov, ako sú napríklad DDos útoky či trójske kone, podvodníci čoraz častejšie využívajú falošnú identitu či takzvané deepfake podvrhy s využitím umelej inteligencie.

Podľa Barboříka je pravdepodobné, že prostredníctvom umelej inteligencie a stále dokonalejších deepfake podvrhov porastie využívanie falošných identít, vytváranie podvodných webových stránok a ďalších foriem podvodov. Upozornil, že môže dôjsť k častejšiemu zneužívaniu politikov, odborníkov, umelcov a iných osobností, k vytváraniu dezinformácií alebo kampaní na ovplyvňovanie verejnej mienky či destabilizáciu vnútornej bezpečnosti.

Rezort vnútra okrem metodickej príručky pre školy o online podvodoch či kyberšikane pripravil k umelej inteligencii aj takzvané AI desatoro. Odporúča v ňom napríklad, aby ľudia umelej inteligencii neposkytovali zbytočne veľa osobných údajov. Ministerstvo tiež zdôraznilo, že odpovede umelej inteligencie môžu obsahovať faktické nepresnosti a v prípade nepochopenia otázky aj úplné nezmysly. Používateľom preto odporúča, aby jej výstupy kontrolovali.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)