Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Polícia ČR potvrdila zhodu zbrane z Klánovíc so zbraňou z univerzity

Policajti hliadkujú po streľbe v centre Prahy 21. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Okrem zavraždenej dvojice a 14 obetí z univerzity strelec zabil v obci Hostouň pri Prahe aj svojho otca, a to krátko predtým, než odišiel vraždiť do hlavného mesta.

Praha 22. decembra (TASR) - Balistická expertíza preukázala zhodu zbrane, ktorá bola použitá pri vražde muža a jeho dieťaťa v Klánovickom lese minulý týždeň, so zbraňou, ktorú polícia našla v dome, kde býval strelec z univerzity. Česká polícia to v piatok uviedla na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podozrenie, že by strelec, ktorý vo štvrtok útočil na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, mohol mať na svedomí aj obete z Klánovického lesa, mala polícia už vo štvrtok. V piatok uviedla, že je to "veľmi pravdepodobné". Nie je však známa žiadna väzba útočníka k obetiam ani lokalite, podľa policajného prezidenta to boli zrejme náhodne vybrané obete.

Obeťami vraždy z minulého týždňa sú podľa médií 32-ročný muž a jeho dvojmesačné dieťa. Po tejto tragickej udalosti rozbehla polícia v lese na východnom okraji Prahy rozsiahle dvojdňové pátranie, počas ktorého hľadala akékoľvek dôkazy. Až do štvrtka nemala o vrahovi žiadne informácie.

V piatok však šéf pražského 1. oddelenia všeobecnej kriminality Aleš Strach potvrdil, že útočník z FF UK bol medzi podozrivými. "Bol jedným z tých, ktorých by sme preverovali. Dôvody zohrával len čas. Podozrivých bolo dosť," vysvetlil dôvody, prečo mu v ďalej streľbe nedokázali zabrániť. Doplnil, že okruh podozrivých bol asi 4000 ľudí. Pripustil, že polícii chýbalo viac dní, aby tragédii predišla.

Okrem zavraždenej dvojice a 14 obetí z univerzity strelec zabil v obci Hostouň pri Prahe aj svojho otca, a to krátko predtým, než odišiel vraždiť do hlavného mesta.


(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)