Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Česká polícia požiadala o vydanie poslankyne Vlasty Parkanovej

Vlasta Parkanová Foto: TASR/ČTK

Protikorupčná polícia sa chystá poslankyňu obviniť v súvislosti s nákupom vojenských lietadiel CASA.

Praha 13. júna (TASR) - Česká polícia žiada Poslaneckú snemovňu o vydanie poslankyne Vlasty Parkanovej zo strany TOP 09. Podľa servera Aktuálně.cz je dôvodom jej počínanie v súvislosti s nákupom vojenských lietadiel CASA.

Protikorupčná polícia sa chystá poslankyňu pre nákup lietadiel obviniť, informoval server. V kruhoch českej snemovne sa špekuluje o tom, že obvinená má byť ešte jedna ďalšia osoba.

Predsedníčka Snemovne Miroslava Němcová (ODS) už predtým pre denník Právo uviedla, že polícia skutočne avizovala podanie žiadosti, vtedy však nemala informácie o tom, koho sa ma týkať, uviedol server novinky.cz.

Nákup štyroch španielskych lietadiel CASA schválil v roku 2009 kabinet vtedajšieho premiéra Mirka Topolánka (ODS). Nákup sprevádzali kontroverzie. Tri z nich stáli 3,5 miliardy korún, posledné bolo vymenené za päť lietadiel typu L-159. Vzhľadom na opakované poruchy však ich prevádzku vlani v októbri pozastavili. Stroje mali problémy s avionikou a španielska strana ju musela opraviť, inak chcela česká strana odstúpiť od zmluvy.