Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Česká polícia vyšetruje kauzu falšovaných eurobankoviek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muž cez víkend predal neznámemu kupcovi tovar a prevzal od neho platbu 5000 eur. Keďže sa transakcia realizovala počas víkendu, nemal možnosť overiť si pravosť bankoviek v banke alebo zmenárni.

Praha 7. júna (TASR) - Prípadom falšovania eurobankoviek sa zaoberajú českí policajti v okrese Jeseník.

Istý 52-ročný muž tam na políciu priniesol 80 kusov bankoviek v nominálnej hodnote 50 a 100 eur s tým, že sa obáva, či sú pravé. Jeho podozrenie sa ukázalo ako opodstatnené, pretože išlo o falzifikáty eurobankoviek.

Muž počas víkendu predal neznámemu kupcovi tovar a prevzal od neho platbu vo výške 5000 eur. Keďže sa transakcia realizovala počas víkendu, nemal možnosť overiť si pravosť bankoviek v banke alebo zmenárni, uviedol poškodený.

Ako vyplýva z informácií policajnej hovorkyne Terezy Neubauerovej poskytnutých denníku Právo a internetovému serveru Novinky.cz, experti označili spomínané eurobankovky za veľmi vydarené kópie, ktoré by laik na ulici nemal šancu odlíšiť od pravých. Polícia preto vyzvala občanov, aby boli pri preberaní väčších súm v cudzej mene opatrní.

Polícia pátra teraz po mužovi, ktorý falzifikátmi zaplatil. Muži zákona sa pokúsia zistiť, či vedel, že neplatí pravými finančnými prostriedkami, ako aj pôvod falzifikátov. Kauzu vyšetrujú ako trestný čin falšovania a pozmeňovania peňazí, za ktorý hrozí páchateľovi v prípade potvrdenia viny súdom až päť rokov väzenia.