Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Česká potravinová inšpekcia: Pesticídy sú v 2 – 3 % vzoriek ročne

Na snímke pracovníčka Inšpektorátu Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) v Prahe pri procese skúmania prítomnosti mykotoxínov a pesticídov vo vzorke obilniny. Praha, 20. apríla 2023. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Inšpekcia vo vzorke skúma asi 400 rôznych látok. Cuhra zdôraznil, že skúmaný rozsah pesticídov a mykotoxínov je pri všetkých potravinách rovnaký.

Praha 20. apríla (TASR) - Pracovisko Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) v Prahe ročne odhalí prítomnosť pesticídov či mykotoxínov v dvoch až troch percentách skúmaných vzoriek. Podľa riaditeľa Inšpektorátu SZPI v Prahe Petra Cuhru ide o pomerne nízku frekvenciu. Povedal to na prehliadke laboratórií, ktoré skúmajú napríklad aj obilniny dovezené zo zahraničia, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V pražskom pracovisku ročne zanalyzujú asi tisíc vzoriek na prítomnosť pesticídov, nevyhovujúcich je podľa odhadov Cuhru asi 20 až 30 z nich. Podľa ministra pôdohospodárstva Zdenka Nekulu patrí český systém dozoru k najlepším na svete.

Inšpekcia vo vzorke skúma asi 400 rôznych látok. Cuhra zdôraznil, že skúmaný rozsah pesticídov a mykotoxínov je pri všetkých potravinách rovnaký. "Je to ten najširší rozsah, aký máme k dispozícii," povedal a dodal, že ani pri ukrajinskom obilí neanalyzujú nič odlišné.

Celý proces kontroly trvá niekoľko dní. "Vzorky, ktoré prídu do laboratória, sa v prvej fáze musia dôkladne zhomogenizovať – prebieha teda rozmixovanie vzorky s vodou," vysvetlil Cuhra. Ďalšou fázou je extrakcia hľadaných látok, teda pesticídov a mykotoxínov, do rozpúšťadla. "Počas extrakcie prejdú z pevnej fázy do roztoku. My ten roztok potom prečistíme a odstredíme, aby sme ho mali čo najčistejší, a prevedieme ho do takzvanej vialky, z ktorej sa potom nastriekava do ďalšieho zariadenia," spresnil postup šéf pražského pracoviska.

Na snímke pracovník laboratória Inšpektorátu Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI) v Prahe leje vodu na vzorku obilniny, v ktorej sa bude skúmať prítomnosť mykotoxínov a pesticídov. Praha, 20. apríla 2023.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Technika, ktorú používajú, im podľa jeho slov umožňuje zistiť veľkú škálu pesticídov a mykotoxínov. Pri analýzach musia dodržiavať striktné pravidlá, ktoré odporúča EÚ. "V priebehu analýzy sa tiež musí urobiť mnoho kontrolných krokov, ktorými sa uisťujeme, že ten výsledok je v poriadku," dodal.

Ak vo vzorke nenájdu nežiaduce látky, proces trvá asi štyri až päť dní. "Keď tam však nález zistíme, musíme celú analýzu zopakovať..., aby sme to mohli vyhlásiť za platný výsledok," vysvetlil postup kontroly vzoriek riaditeľ Inšpektorátu SZPI v Prahe.



Minister pôdohospodárstva vo štvrtok uviedol, že pred niekoľkými týždňami nariadil intenzívnejšie kontroly predovšetkým obilnín a živočíšnych produktov dovezených z Ukrajiny. České inšpekcie podľa jeho slov dosiaľ neodhalili žiadnu nevyhovujúcu vzorku.

Zvyšky pesticídov, ktoré nie sú povolené v EÚ, našli kontrolóri v jednej zo vzoriek na Slovensku. Ministerstvo pôdohospodárstva následne zakázalo spracovávať ukrajinskú pšenicu.







(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)