Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česká snemovňa: Ľudia budú mať právo použiť zbraň na obranu štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Novela má byť reakciou na spornú európsku smernicu o regulácii zbraní.

Praha 28. júna (TASR) - Česká Poslanecká snemovňa dnes schválila novelu zákona o bezpečnosti, ktorá stanovuje, že majitelia legálne držaných zbraní majú mať ústavné právo použiť ich pri zaisťovaní bezpečnosti štátu. Novela má byť reakciou na spornú európsku smernicu o regulácii zbraní, informuje spravodajský webový portál Novinky.cz.

Keďže ide o ústavnú novelu, na jej prijatie bolo potrebných 120 hlasov. Pre legislatívnu normu nakoniec hlasovalo 139 poslancov zo 168 prítomných, proti bolo iba deväť, predovšetkým z radov ľudovcov a strany TOP 09.

Norma, ktorú ešte posúdi Senát, by dala majiteľom legálne držaných zbraní možnosť zasiahnuť v prípade potreby na zaistenie bezpečnosti Česka. Novelu podpísalo 35 poslancov vrátane ministra vnútra Milana Chovanca.

Predseda bezpečnostného výboru Roman Váňa podotkol, že Česko je šiestou najbezpečnejšou krajinou na svete. "Máme kvalitnú zbraňovú legislatívu a prepracovaný systém získavania zbrojných preukazov. Problém má však EÚ - snaží sa odzbrojiť európske obyvateľstvo," vyhlásil Váňa.

Podpredsedníčka výboru pre bezpečnosť a obranu Jana Černochová uviedla: "Priznajme si, že táto novela nepovedie k zastaveniu nezmyselnej zbraňovej európskej smernice, ale je prvým krokom, aby to držiteľov zbraní tak veľmi nezasiahlo." Zdôraznila, že ozbrojené zložky štátu nemôžu byť vždy a všade.

Predkladatelia návrhu v dôvodovej správe uvádzajú, že účelom normy je medziiným "reagovať na nové bezpečnostné hrozby, najmä pokiaľ ide o nebezpečenstvo násilných činov, napríklad izolované teroristické útoky".

Predkladatelia novely upozorňujú, že ochrana najmä tzv. mäkkých cieľov nemôže byť nikdy plne zaistená bezpečnostnými kapacitami štátu, ktoré nemôžu byť v permanentnom dosahu kedykoľvek a kdekoľvek, kde sa vyskytujú ľudia.