Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Česká vláda schválila nomináciu Věry Jourovej na post eurokomisárky

Na archívnej snímke Věra Jourová. Foto: TASR - Dano Veselský

Jourová je prvou zo štvorice doterajších českých eurokomisárov, kto v EK absolvuje dve funkčné obdobia za sebou.

Praha 26. augusta (TASR) - Česká vláda v pondelok schválila nomináciu Věry Jourovej na eurokomisárku. Na tomto poste by teda mala pokračovať v druhom období za sebou. Aj keď premiér Andrej Babiš hovoril o jej nominácii už predtým, oficiálny krok urobil kabinet až v poslednom možnom termíne, informovala na svojej stránke spravodajská televízia ČT24.

Napriek tomu Jourová dúfa, že dostane dobré portfólio; chcela by sa tiež stať podpredsedníčkou Európskej komisie (EK). Koncom septembra ju čaká — rovnako ako ďalších kandidátov na eurokomisárov — vypočutie vo výboroch Európskeho parlamentu (EP), ktorí musí následne schváliť zloženie novej EK.

Jourová je prvou zo štvorice doterajších českých eurokomisárov, kto v EK absolvuje dve funkčné obdobia za sebou. Zatiaľ nie je jasné, aké portfólio bude mať na starosti. V uplynulom období bola eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľa a rovnosť príležitostí mužov a žien.

Pred poslancami na rokovaní európskeho výboru Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR uviedla, že by v novej EK pod vedením Ursuly von der Leyenovej, ktorá sa svojich povinností ujme 1. novembra, chcela mať na starosti digitálnu agendu, vnútorný trh alebo obchod.