Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

České deti, ktoré odoberú úrady v Nórsku, automaticky nevrátia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ratifikácia Haagskeho dohovoru neznamená, že by Nórsko do Českej republiky automaticky vracalo deti odobrané v Nórsku českým rodičom.

Praha 15. marca (TASR) - Ratifikácia Haagskeho dohovoru neznamená, že by Nórsko do Českej republiky automaticky vracalo deti odobrané v Nórsku českým rodičom.

Uviedol to dnes šéf Úradu pre medzinárodnoprávnu ochranu detí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán, ktorého cituje webový spravodajský server Novinky.cz.

Kapitán tak vyvrátil výklad niektorých médií, ktoré podobným spôsobom interpretovali prijatie zmluvy o ochrane detí. Nórsko Haagsky dohovor začlení do svojho právneho systému v júli.

Možné umiestnenie dieťaťa do pestúnskej starostlivosti alebo do ústavu v cudzine bude podľa zmieneného dohovoru možné iba v prípade, že s tým budú súhlasiť jeho rodičia.

Dohovor však "neukladá žiadny automatický repatriačný mechanizmus, ale ako hlavný princíp stále zdôrazňuje záujem dieťaťa," zdôraznil Kapitán.

Záujem dieťaťa ako kľúčový princíp dohody potvrdila i nórska ministerka pre deti, rovnosť a sociálne začlenenie Solveig Horneová.

Vzťahy Prahy a Osla sa tak pri riešení prípadov odobraných alebo ohrozených detí vďaka ratifikácii dostanú do podobnej pozície, ako má Česko voči Spojenému kráľovstvu. Úrady tam podľa Kapitána odobrali alebo aktuálne hrozia odobratím vyše 200 detí. Česká republika tak bude môcť napríklad žiadať konkrétne opatrenie na ochranu dieťaťa. Uľahčí sa tiež kontakt detí s rodičmi.

Najznámejším prípadom českých detí, ktoré českej matke odobrali úrady v Nórsku, je kauza bratov Michalákových. V roku 2011 ich odobrali na základe podozrenia zo zneužívania, ktoré sa dosiaľ nepotvrdilo. Úrady rozhodli o adopcii vtedy šesťročného Davida a na desaťročného Denisa stratila matka rodičovské práva. Chlapci sú podľa Noviniek.cz stále u pestúnov.