Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

České gripeny by mali mesiac v lete chrániť islandský vzdušný priestor

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

NATO chce využiť pomerne čerstvé skúsenosti českých pilotov z vlaňajšej misie, keď gripeny švédskej výroby z Čáslavi chránili Island počas jesenných mesiacov.

Praha 22. mája (TASR) - Päť českých stíhačiek typu JAS-39 Gripen, vrátane jedného záložného stroja, by od 20. júla do 20. augusta 2015 malo strážiť vzdušný priestor nad Islandom. Schváliť to musí ešte vláda premiéra Bohuslava Sobotku, ktorá sa otázkou bude zaoberať za 14 dní. Na sever kontinentu pocestuje v prípade odsúhlasenia aj pozemný personál, asi 65-70 príslušníkov Českej armády. Náklady na misiu dosiahnu okolo 15 miliónov Kč, avšak môžu sa o čosi znížiť, ak Švédsko zabezpečí nákladnú dopravu.

V Prahe informoval dnes o zámere ČR vyhovieť predmetnej žiadosti Severoatlantickej aliancie (NATO) minister obrany Martin Stropnický.

Podľa jeho slov pôjde o "dôležitý dôkaz aliančnej schopnosti kolektívnej obrany" a nepriamo aj o príspevok ČR k boju s jedným z najvážnejších súčasných bezpečnostných rizík, ktoré nás sužujú.

Českí piloti vystriedajú na Islande totiž kolegov z Kanady, ktorí sa premiestnia na Blízky východ, aby sa tam zapojili do operácií proti tzv. Islamskému štátu.

Problematike sa venoval spravodajský televízny kanál ČT24 i ďalšie české elektronické médiá.

NATO chce využiť pomerne čerstvé skúsenosti českých pilotov z vlaňajšej misie, keď gripeny švédskej výroby z Čáslavi chránili Island počas jesenných mesiacov.

Island ako jediný členský štát NATO nemá vlastné ozbrojené sily, preto české stíhačky hostil naposledy vlani v októbri. Dôvodom ochrany boli údajne narastajúce aktivity ruských vzdušných síl. Počas misie, ktorá stála 33,2 milióna českých korún, tam vtedy operovalo päť českých gripenov a 75 vojakov. Už predtým sa české letectvo podieľalo na zaisťovaní bezpečnosti vzdušného priestoru pobaltských krajín - Litvy, Lotyšska a Estónska.