Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

České ministerstvo financií chystá pre baňu Paskov krízový scenár

Minister priemyslu a obchodu Českej republiky Jan Mládek. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa niekoľkých dobre informovaných zdrojov rezort financií už v tichosti pripravuje plán pre situáciu, keď do OKD skutočne príde konkurzný správca.

Praha 29. septembra (TASR) - Pomoc nečakajte, a peniaze už vôbec nie, počkáme si, až vás vo firme vystrieda konkurzný správca. A veríme, že to bude čoskoro. Taký je podľa informácií týždenníka Euro aktuálny postoj českého ministerstva financií k riešeniu situácie okolo OKD, respektíve stratovej bane Paskov. Informoval o tom portál e15.cz.

Podľa niekoľkých dobre informovaných zdrojov rezort financií už v tichosti pripravuje plán pre situáciu, keď do OKD skutočne príde konkurzný správca. "Ministerstvo financií, respektíve jeho šéf Andrej Babiš, nechce OKD poskytnúť zo štátneho ani korunu. Už chystá krízový scenár, v ktorom sa počíta s konkurzom firmy. Veľkú úlohu v tom samozrejme hrá aj jeho averzia voči Zdeňkovi Bakalovi. Možný krízový scenár sa už niekoľkokrát riešil aj na ministerstve priemyslu a obchodu," konštatoval zdroj z rezortu financií. Bakala je najväčším akcionárom majiteľa OKD, spoločnosti NWR.

Minister priemyslu a obchodu Jan Mládek tvrdí, že jeho úrad ešte nie je tak ďaleko, aby mal pripravený plán pre prípad, že OKD skončí v konkurze. "Prioritou je udržanie zamestnanosti. Prvé, čo vyskúšame, je ďalšie rokovanie s OKD o Paskove," povedal týždenníku Euro.

Vyjadrenia ministra ale naznačujú, že dohadovanie sa s vedením OKD asi príliš perspektívne nevidí. "So správcom konkurznej podstaty bude lepšie rokovanie než s vedením OKD, ktoré priviedlo firmu tam, kam priviedlo," naznačil ďalší možný vývoj minister.

Mládek síce ešte žiadny krízový scenár nemá. No základná osnova už asi existuje. "Je reálne predať niektoré bane investorom, aj kvôli tomu, aby sa udržala zamestnanosť v Moravskosliezskom kraji," povedal. O zvyšné nerentabilné prevádzky by sa podľa neho mohol postarať štátny podnik Diamo a štát by súčasne platil rekvalifikácie baníkov. Plán s totožnými základnými kontúrami už údajne leží na ministerstve financií.