Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na české ministerstvo prišla ďalšia podozrivá obálka

Ilustračné foto Foto: TASR

Na české ministerstvo vnútra bola dnes ráno doručená ďalšia podozrivá obálka, preto v jeho priestoroch zasahovali hasiči a asistovali polícii.

Praha 28. novembra (TASR) - Na české ministerstvo vnútra bola dnes ráno doručená ďalšia podozrivá obálka, preto v jeho priestoroch zasahovali hasiči a asistovali polícii. Informovali o tom české spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz.

Zásielku s jedom dostali už aj minulý týždeň minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) a minister financií Andrej Babiš (ANO).

Po doručení podozrivej obálky na ministerstvo vnútra dnes ráno zamestnanci v súlade s pravidlami privolali hasičov. Tí ju prevzali, preskúmali a odovzdali Štátnemu ústavu jadrovej, chemickej a biologickej ochrany, ako to stanovuje predpísaný postup.

Zasadal Ústredný krízový štáb, pozná výsledky expertízy

Podozrivá zásielka neobsahovala podľa predbežných poznatkov expertov nebezpečnú látku. Informovali o tom české médiá.

Šéf rezortu vnútra Milan Chovanec, ktorému bola v uplynulých dňoch adresovaná jedna zo zásielok obsahujúcich jed v životunebezpečnom množstve, v priebehu dňa uviedol, že Ústredný krízový štáb sa na dnešnom zasadaní zaoberal súčasnou situáciou v súvislosti s výskytom poštových zásielok s nebezpečným obsahom a rozhodol o posilnení bezpečnostných opatrení pre ministerstvá a ďalšie štátne orgány.

Chovanec súčasne vyjadril presvedčenie, že sa polícii v krátkom čase podarí odhaliť páchateľa, ktorý listy odosielal. Na prípade spolupracujú aj tajné služby.

Podľa šéfa Útvaru pre ochranu ústavných činiteľov Jiřího Komorousa to môže mať na svedomí narušený jedinec, ale aj sofistikovaná skupina. Polícia si myslí, že páchateľa môže motivovať tiež záujem médií, ktoré o zásielkach informujú - preto poskytuje len základné fakty.

Prvú obálku s jedom v ampulkách dostal minister vnútra Chovanec minulý týždeň, pričom bola zaslaná z jednej severskej európskej krajiny. Testy dokázali, že v liste bola látka na báze kyanidu, a to v životunebezpečnom množstve.

Niektoré médiá dostali 25. novembra e-mail od skupiny, ktorá sa k zásielkam prihlásila. Tvrdí, že v obálke adresovanej ministrovi financií ČR Andrejovi Babišovi bol chlorid ortutnatý, kým v zásielke adresovanej Milanovi Chovancovi bróm kyanid. Podľa toxikológov nie je výroba týchto jedov zložitá a je možné ich pripraviť aj podomácky.

Policajti vyšetrujú prípady ako trestný čin všeobecného ohrozenia, páchateľovi za to hrozí osem rokov väzenia.