Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Univerzitám sa vyhrážajú streľbou, polícia zasahuje po celom Česku

Na snímke autá českej polície. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Univerzity Karlovej v Prahe požaduje anonym výkupné.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 11. marca (TASR) - České univerzity dostali v pondelok od neznámeho páchateľa správu, že bude strieľať na univerzitné budovy, ak nesplnia jeho podmienky. Policajti aktuálne prijímajú bezpečnostné opatrenia po celej krajine, budovu Univerzity Hradec Králové evakuovali. TASR čerpala zo správy portálu Novinky.cz.

"Na základe prijatého oznámenia o výhražnom e-maile sme pristúpili k evakuácii študentov. Týka sa to Fakulty informatiky na Hradeckej ulici, vyučovanie tam bolo prerušené," uviedla policajná hovorkyňa Iva Kormošová.

Podľa Univerzity Karlovej v Prahe požaduje anonym výkupné. Výhražnú správu dostali aj ďalšie univerzity – Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita Palackého v Olomouci a Filozofická fakulta Masarykovej univerzity v Brne.

V decembri predošlého roka zaútočil strelec na Filozofickú fakultu Univerzity Karlovej v Prahe. Útok si vyžiadal 14 mŕtvych a 25 zranených. Odvtedy polícia berie podrobné hrozby vážnejšie, aktívne pátra po páchateľoch a zabezpečuje bezpečnosť škôl a univerzít, doplnili Novinky.cz.

Univerzitu prehľadávali viac ako tri hodiny


Česká polícia v pondelok zasahovala v dôsledku výhražných anonymných správ v budovách Univerzity Hradec Králové (UHK). Neskôr označila budovy za bezpečné a nikoho nezadržala. TASR čerpala zo správy portálu Novinky.cz.

Policajti prehľadávali tri budovy univerzity viac ako tri hodiny, pričom všetkých prítomných evakuovali. "Polícia pracovala s informáciou, že autorom výhražného e-mailu bol študent UHK. Táto informácia bola vyšetrovaním a preverovaním na mieste jednoznačne vyvrátená," uviedol podľa webu Novinky.cz hovorca univerzity Jakub Novák.

Ako dodal Novák, budovu museli opustiť v krátkom čase stovky študentov. Polícia bola v budove už pred evakuáciou a informovala školu o preventívnych opatreniach.

České univerzity dostali v pondelok e-mail od neznámeho odosielateľa, v ktorom pohrozil streľbou na univerzitné budovy, ak nesplnia jeho podmienky. Výhražnú správu dostali aj Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita Palackého v Olomouci a Filozofická fakulta Masarykovej univerzity v Brne.