Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Českí historici spustili databázu vojnových svedectiev Rómov a Sintov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Počas druhej svetovej vojny zomrelo približne 500.000 Rómov prenasledovaných na etnickom princípe a vystavených rasovo motivovanému násiliu.

Praha 2. augusta (TASR) - Historici z Akadémie vied (AV) ČR symbolicky na Medzinárodný deň pamiatky obetí rómskeho holokaustu spustili online databázu, ktorá obsahuje desiatky príbehov preživších Rómov a Sintov z Česka a Slovenska. Vo svedectvách opisujú svoje skúsenosti z obdobia druhej svetovej vojny. Databáza je podľa AV ČR celosvetovo unikátna, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Dostupná je na weboch www.svedectviromu.cz a www.romatestimonies.com. Obsahuje detailný abstrakt každého svedectva v češtine a angličtine, ale umožňuje tiež podrobne vyhľadávať a zobrazovať udalosti na mapách. Je výsledkom niekoľkoročného projektu Pražského fóra pre rómske dejiny, ktoré spadá pod AV ČR.

Databáza by mala priniesť asi 250 svedectiev o osudoch českých a slovenských Rómov a Sintov poznamenaných nacistickými represiami. Zatiaľ ich podľa historikov obsahuje približne polovicu.

"Kľúčovou myšlienkou nášho projektu je sprostredkovať perspektívu samotných Rómov a Sintov, ich osobnú a nezastupiteľnú skúsenosť z druhej svetovej vojny, ktorá je stále opomínanou témou, aj keď dôsledky vojnovej genocídy a prenasledovania pociťujú rómske komunity dodnes," vysvetlila Kateřina Čapková z Pražského fóra pre rómske dejiny.

Historici dúfajú, že databáza podstatne prispeje k väčšiemu povedomiu o genocíde Rómov a Sintov. "Verím, že bude nezastupiteľným zdrojom informácií pre bádateľov, rómske komunity, učiteľov, novinárov a akýchkoľvek ďalších záujemcov o túto dôležitú tému," dodala historička Čapková.

Počas druhej svetovej vojny zomrelo približne 500.000 Rómov prenasledovaných na etnickom princípe a vystavených rasovo motivovanému násiliu. V tom čase to znamenalo najmenej štvrtinu celkovej rómskej populácie v Európe.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)