Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Českí historici začali s rozbaľovaním sudetského pokladu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V múzeu zostanú predmety predstavujúce unikátny celok svojho druhu až do presného určenia vlastníka a uzavretia dohody s ním.

Praha/Ústí nad Labem 4. augusta (TASR) - Viac ako 100 balíkov tzv. sudetského pokladu začali dnes rozbaľovať historici z múzea v Ústí nad Labem. Na ukryté veci, ktoré boli sedem desaťročí pod strechou vily v obci Libouchec (nemecky Königswald) ležiacej na severozápade ČR upozornil tamojší občan, ktorého rodičia v nej žili a ukryli ich tam pred povojnovým odsunom z bývalého Československa. Informoval o tom internetový server Novinky.cz.

Podľa neho sa v balíkoch nachádzajú predovšetkým veci každodennej potreby, ktoré mohli predstavovať v povojnovom období sprevádzanom infláciou pre rodinu podstatne väčšiu hodnotu ako znehodnotené peniaze.

Historici, ktorí obsah registrovali a dokumentovali aj fotograficky, našli v balíkoch napríklad kožuchy, ramienka na šaty, dáždniky, váhy, ale aj sady gombíkov pochádzajúce zrejme z miestnej továrne, či napríklad klobúky.

Podľa názoru riaditeľa miestneho múzea Václava Houfka bol postup spomínaných občanov racionálny, keďže v období prípadnej povojnovej hyperinflácie mohli tieto veci poslúžiť aj ako platidlo. Nebola to náhoda, pretože hlavne tí starší mali skúsenosti z obdobia po prvej svetovej vojne.

Rozbaľovanie balíkov potrvá dni až týždne. Ich obsah bude zrejme patriť štátu, po zdokumentovaní budú veci očistené a zakonzervované. V múzeu zostanú predmety predstavujúce unikátny celok svojho druhu až do presného určenia vlastníka a uzavretia dohody s ním.