Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Českí politici: Nezáujem o senátne voľby je ohrozením demokracie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlasovať prišlo len 15,38 percenta voličov, čo je o 1,31 percentuálneho bodu menej než pri doterajšej najnižšej účasti v roku 2014.

Praha 16. októbra (TASR) - Druhé kolo senátnych volieb v Českej republike, ktoré sa konalo v piatok a sobotu, sprevádzala doposiaľ najnižšia volebná účasť, analyzuje dnes na svojej webovej stránke Česká televízia. Hlasovať prišlo len 15,38 percenta voličov, čo je o 1,31 percentuálneho bodu menej než pri doterajšej najnižšej účasti v roku 2014.

Petr Fiala (ODS) a Miroslav Kalousek (TOP 09) vidia v nezáujme voličov ohrozenie demokracie. Podľa niektorých politológov by sa účasť zvýšila zmenou volebného systému na jednokolový.

Záujem o druhé kolo senátnych volieb býva tradične nižší, vysvetľuje ČT24 online. Zatiaľ čo v prvom kole volilo vyše 33 percent voličov, v druhom ich počet klesol na menej než polovicu. Politológ Josef Mlejnek vyzval poslancov a senátorov, aby sa nad rekordne nízkou účasťou zamysleli a prípadne upravili volebný systém alebo právomoci Senátu.

Nízka volebná účasť predstavuje podľa predsedu ODS Petra Fialu nebezpečenstvo pre demokraciu, ale napriek tomu nebola preňho prekvapením. "Demokracia je postavená na tom, že ju ľudia svojím rozhodnutím ovplyvňujú a udržujú," cituje ho ČT24.

"Ak nemajú dojem, že je pre nich dôležité ísť k volebným urnám a rozhodovať o tom, kto ich bude reprezentovať, je to problém nás všetkých," konštatoval.

Demokraciu do určitej miery ohrozuje nízka volebná účasť aj podľa Miroslava Kalouska, predsedu TOP 09. Zároveň však podľa neho nahráva ľudovcom (KDU-ČSL), ktorí majú vernú členskú základňu.

"KDU-ČSL dala správu celej politickej scéne, čo pri nízkej volebnej účasti znamená široká a verná voličská základňa. Každý politický súper si z toho musí vziať ponaučenie," povedal Kalousek podľa ČT24 na tlačovej konferencii k výsledkom senátnych volieb.

Tohtoročné voľby do Senátu, hornej komory českého parlamentu, vyhrala KDU-ČSL: kandidáti s podporou ľudovcov uspeli v deviatich z 27 obvodov. Po troch mandátoch získali ANO, hnutie Starostovia a ODS. ČSSD vyhrala len v dvoch obvodoch, rovnako ako aj TOP 09 a Severočesi.cz.