Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Českí politici pokladali sira Wintona za slušného a statočného človeka

Český prezident Miloš Zeman (vľavo) odovzdal 105-ročnému sirovi Nicolasovi Wintonovi najvyššie české vyznamenanie, Rad Bieleho leva na Pražskom hrade 28. októbra 2014. Foto: TASR/AP

Podľa českého premiéra a lídra vládnej ČSSD Bohuslava Sobotku musela správa o Wintonovej smrti zasiahnuť každého v Česku.

Praha 2. júla (TASR) - Smrťou sira Nicholasa Wintona, záchrancu 669 židovských detí z bývalého Československa, odišiel statočný, skromný a slušný človek - zhodujú sa českí politici. Napísal to včera spravodajský portál Novinky.cz. Brit Winton zomrel včera vo veku 106 rokov.

Český prezident Miloš Zeman sa po správe o jeho úmrtí vyjadril: "Bol to človek, ktorého som obdivoval pre jeho osobnú statočnosť."

Podľa českého premiéra a lídra vládnej ČSSD Bohuslava Sobotku musela správa o Wintonovej smrti zasiahnuť každého v Česku. "Nie je to ani samotný vysoký počet zachránených detí, ale obetavosť a súcit, s ktorými sa v zdanlivo beznádejnej situácii a desivých časoch pustil do záchrany druhých, navyše v krajine, v ktorej bol vlastne cudzincom. Nicholas Winton je pre mňa vzorom skutočnej ľudskosti, nesmiernej skromnosti a občianskej statočnosti," povedal Sobotka pre denník Právo.



Na Wintonovo hrdinstvo poukázal aj vicepremiér a líder ANO Andrej Babiš. "Pán Winton bol skutočný hrdina, zachránil stovky detí pred nacistickými hrôzami. To mu určite dodávalo elán do života. Zomrel v úctyhodnom veku. Úprimnú sústrasť by som chcel odkázať nielen jeho najbližšej rodine, ale i všetkým, ktorým pomohol," povedal Babiš.

Vicepremiér a líder vládnej KDU-ČSL Pavel Bělobrádek reagoval slovami: "Odišiel skromný, nezištný a slušný človek. Uňho sa naplnilo ono: 'Kto zachráni človeka, zachráni svet'. Česť jeho pamiatke."

Podpredseda Poslaneckej snemovne Petr Gazdík (STAN) pre Právo uviedol: "Je mi to osobne veľmi ľúto, sir Winton ukázal skutočné hrdinstvo. To, ako by sa mal správať každý z nás, aby vo svete bolo lepšie."

Šéf ODS Petr Fiala ho opísal takto: "Nicholas Winton patril k veľkým osobnostiam 20. storočia. Človek, ktorý ukazuje, že veľké činy sa často odohrávajú mimo verejnej pozornosti. Urobil správu vec v správnej chvíli, zachránil stovky životov a bral to ako samozrejmosť. Bol to ale mimoriadne statočný čin, a o to väčší obdiv si zaslúži, rovnako ako našu vďačnosť."