Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Českí politici: Vytvorenie stabilnej vlády SR je aj v záujme ČR

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Andrej Galica

Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka zablahoželal slovenskému premiérovi, lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi k víťazstvu v sobotňajších parlamentných voľbách.

Praha 6. marca (TASR) - Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka zablahoželal slovenskému premiérovi, lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi k víťazstvu v sobotňajších parlamentných voľbách.

Prvý muž českej vlády podobne ako ďalší českí koaliční politici však netajil, že rokovania o vytvorení budúcej vlády na Slovensku nebudú jednoduché.

"Želal by som Slovensku, aby malo čo najskôr silnú a stabilnú vládu, s ktorou budeme môcť aj naďalej tesne spolupracovať ako najbližší susedia i partneri v EÚ a V4," konštatuje sa v stanovisku českého premiéra, ktoré sprostredkovali tamojšie elektronické médiá.

Dôležitosť stabilnej vlády SR s ohľadom na blížiace sa predsedníctvo Slovenska v EÚ zdôraznili viacerí českí predstavitelia.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek sa v relácii Otázky Václava Moravca verejnoprávnej Českej televízie vyjadril, že šance na zostavenie stabilnej vlády má len doteraz vládnuci Smer-SD.

"Je nesmierne dôležité v období, keď Európa čelí takým testom, aby bolo slovenské predsedníctvo schopné pomôcť. Som presvedčený, že Smer bude schopný zostaviť proeurópsku vládu a že Slovensko bude schopné to splniť," vyhlásil minister zahraničných vecí ČR.

Český vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL sa prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí nechal počuť, že ho prirodzene mrzí neúspech KDH a súčasne úspech extrémistov.

Europoslanec za hnutie ANO Pavel Telička pripomenul v tejto súvislosti pád vlády ČR Mirka Topolánka práve počas predsedníctva krajiny v EÚ v roku 2009 a položil otázku, či Slovensko zopakuje tragickú chybu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ktorá počas českého predsedníctva v únii sebecky zvrhla vládu alebo sa dokáže dohodnúť na zostavení novej vlády?.

Aj českí opoziční politici, líder Občianskej demokratickej strany Petr Fiala alebo predseda TOP 09 Miroslav Kalousek podčiarkli na strane jednej dôležitosť stability vlády na Slovensku i pre ČR a a na strane druhej náročnosť zostavenia budúcej vlády SR. V podobnom duchu sa vyjadril aj líder českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip, ktorý vyjadril presvedčenie, že vážnosť situácie povedie realistické politické subjekty k dohode o budúcej koalícii.