Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci navrhujú zníženie trestnej zodpovednosti na 13 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nižšia trestná zodpovednosť by sa týkala tých najzávažnejších deliktov ako vražda či teroristický útok.

Praha 23. apríla (TASR) - Páchatelia ťažkých zločinov by mohli byť v Česku zodpovední a ísť za mreže už od 13-tich rokov. Počíta s tým návrh poslancov snemového ústavnoprávneho výboru na čele s jeho predsedom Jeronýmom Tejcom. Nižšia trestná zodpovednosť by sa týkala tých najzávažnejších deliktov ako vražda či teroristický útok, informoval v noci nadnes Český rozhlas (ČRo).

Všeobecne podľa daného návrhu zostáva pre trestnú zodpovednosť 15-ročná hranica. "Vo všetkých prípadoch trestných činov, kde hrozí dospelému výnimočný trest, by boli zodpovedné aj deti od 13 do 15 rokov," uviedol Tejc. Kritici namietajú, že počet zločinov páchaných neplnoletými osobami klesá a nie je preto dôvod na zmenu zákona. S takýmto argumentom však Tejc nesúhlasí.

Novela má podľa neho podporu naprieč celým politickým spektrom. Návrh zároveň počíta s možnosťou zverejnenia identity mladistvých trestancov v prípade, ak ich súd pošle právoplatne do väzenia na viac než osem rokov. Legislatívny návrh sprísňuje aj tresty za úkladnú vraždu a v niektorých prípadoch vylučuje možnosť premlčania vraždy.