Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci posunuli konsolidačný balík do tretieho čítania

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Opozícia vzniesla desiatky pozmeňovacích návrhov, jeden spoločný predložila aj koalícia.

Praha 7. septembra (TASR) - Českí poslanci vo štvrtok po troch dňoch búrlivej rozpravy posunuli takzvaný konsolidačný či ozdravný balík opatrení do tretieho čítania. Podľa vlády má zlepšiť stav českých verejných financií. Opozícia vzniesla desiatky pozmeňovacích návrhov, jeden spoločný predložila aj koalícia, informuje spravodajkyňa TASR.

Len schvaľovanie programu schôdze trvalo viac než 26 hodín. Predseda hnutia ANO Andrej Babiš rečnil v stredu šesť hodín, pričom urážal viacero koaličných politikov a opakovane hovoril o "novej totalite". Neskôr dodal, že za jeho emotívny prejav mohla koalícia. "Váš zbytočný minister pre Európsku úniu ma urážal. Hovoril de facto o tom, že klamem, kradnem, podvádzam a robím špinavú prácu. Nenechám sa urážať nejakou nulkou," zopakoval aj vo štvrtok Babiš. Ministra pre európske záležitosti Martina Dvořáka predtým označil za parazita.

Babišov prejav v stredu skritizoval aj premiér Petr Fiala. Jeho vystúpenie podľa Fialu prekročilo slušnú politickú diskusiu a vyvoláva otázniky, či predseda ANO vôbec vie, kde sa nachádza. "Aký to má všetko cieľ? Prečo tieto vstúpenia, prečo toto zdržiavanie? Prečo táto miestami veľmi nedôstojná diskusia?" pýtal sa v stredu premiér. Opozícia podľa neho nechce prerokovávať veci, ktoré Babišova vláda zanedbala.

Po schválení programu schôdze sa poslanci dostali k samotnému rokovaniu, ktoré trvalo 16 hodín. Opoziční poslanci na ňom predstavili asi 80 pozmeňovacích návrhov. Šéf hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura označil balík opatrení za "okrádací". Podľa Babiša je balíček "zbytočný a o ničom".

Tieňový predseda vlády z Babišovho hnutia ANO Karel Havlíček dodal, že koalícia ignoruje odbornú verejnosť, podnikateľov aj odbory a opozíciu. Výsledkom je podľa neho balíček "šitý na mieru" vláde, a nie českej ekonomike.

"Konsolidovať verejné financie jednoducho musíme. Verejné financie nemáme v dobrom stave," dodal na záver druhého čítania minister financií Zbyněk Stanjura. Poďakoval sa za korektnú debatu väčšine vystupujúcich z opozície s výnimkou tých, ktorí svoje prejavy podľa jeho slov "nezvládli".

Minister opakovane opozíciu uisťoval, že v koalícii sa budú zaoberať všetkými pozmeňovacími návrhmi. Zopakoval tiež, že balík opatrení zníži v budúcom roku schodok štátneho rozpočtu o 97 miliárd korún (približne štyri miliardy eur).

Poslanci si nakoniec odhlasovali skrátenie lehoty medzi druhým a tretím čítaním na deväť dní.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)