Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci schválili nižšiu valorizáciu dôchodkov

Foto: TASR/AP

Priemerný dôchodok v ČR by sa tak v budúcom roku mohol valorizovať len o 156 Kč (6,07 eura) namiesto 427 Kč, ktoré by zodpovedali valorizácii podľa súčasného systému.

Praha 13. júna (TASR) - Koaličná väčšina v českej Poslaneckej snemovni presadila na obdobie rokov 2013 až 2015 zmenu valorizácie dôchodkov.

Najnovšie by sa dôchodky mali valorizovať o tretinu rastu cien a o tretinu rastu reálnych miezd. Doteraz sa valorizovali o mieru inflácie. Informoval o tom server novinky.cz.

Priemerný dôchodok v ČR by sa tak v budúcom roku mohol valorizovať len o 156 Kč (6,07 eura) namiesto 427 Kč, ktoré by zodpovedali valorizácii podľa súčasného systému. Návrh teraz poputuje do Senátu.

Opozícia návrh počas celého obdobia jeho prerokúvania ostro kritizovala. "Toto je neľudské a nespravodlivé," varoval poslancov šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ktorý upozornil na negatívne dôsledky pre seniorov. "Vláda sa postarala o to, aby dôchodcovia zaplatili dôchodkovú reformu," doplnil Sobotka, ktorý zároveň obvinil vládu, že seniorov podviedla a dôsledky reforiem nechce kompenzovať.

Aj predseda komunistických poslancov Pavel Kováčik podrobil návrh kritike. Podľa neho sa pre zvyšovanie veku odchodu do dôchodku veľký počet ľudí dôchodkov ani nedožije a pre väčšinu ostatných to bude znamenať len "živorenie".

Minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek (TOP 09) však návrh obhajoval ako nevyhnutný krok. Povedal, že bez jeho prijatia by sa schodok na dôchodkovom účte prehĺbil zhruba o 20 miliárd Kč. Naopak, návrh počíta s tým, že v priebehu troch rokov by sa malo usporiť až 50 miliárd Kč.

V rámci pozmeňovacích návrhov pritom neprešla takzvaná medzigeneračná solidarita, ktorú navrhovali Veci verejné. Na jej základe by mohli potomkovia poukazovať percento zo sociálneho poistenia ako príspevok na dôchodok rodičom.