Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci si predvolali Ištvana, Šlachtu a Komárka na hearing

Ilustračné foto Foto: TASR

Po schválení špeciálnej komisie pre prešetrenie reorganizácie polície došlo na jej prvom zasadaní k rozhodnutiu vypočuť celý rad osôb vrátane troch na dnes predvolaných.

Praha 28. júla (TASR) - Členovia komisie Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, ktorej úlohou je preskúmať situáciu v policajnom zbore, si na dnešné druhé zasadanie pozvali vrchného štátneho zástupcu z Olomouca Iva Ištvana, bývalého šéfa protimafiánskeho útvaru polície Roberta Šlachtu a jeho kolegu z ostravskej expozitúry Jiřího Komárka.

Výsluchom Ištvana potom začal samotný priebeh rokovania, ktoré prebieha za zatvorenými dverami.

Ako pre internetový server iDNES.cz uviedol podpredseda tohto poslaneckého grémia Martin Lank, predvolaní boli zbavení mlčanlivosti, avšak iba na účely neverejného hearingu.

Trojica na dnes predvolaných sa usilovala o možnosť vypovedať pred poslancami prakticky odvtedy, čo sa zverejnili prvé informácie o reorganizácii českej polície a fúzii Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality (ÚOKFK). Ani jeden z troch predvolaných s touto reformou nesúhlasil, pričom Šlachta i Komárek kvôli jej schváleniu odišli z radov polície.

Už v júni prišli do parlamentu, aby vypovedali pred členmi bezpečnostného výboru snemovne, avšak napokon program jej zasadania neschválili a triu tak znemožnili vystúpiť.

Po schválení špeciálnej komisie pre prešetrenie reorganizácie polície došlo na jej prvom zasadaní k rozhodnutiu vypočuť celý rad osôb vrátane troch na dnes predvolaných, ale i šéfa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS) Michala Murína, riaditeľa ÚOKFK Jaroslava Vilda či dvoch najvyšších policajných predstaviteľov Tomáša Tuhého a Zdeňka Laubeho.

Poslanci však rátajú aj s predvolaním najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana, šéfky pražského štátneho zastupiteľstva Lenky Bradáčovej, ale aj ministra financií ČR Andreja Babiša - ostrého kritika reorganizácie policajného zboru.