Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Českí vojaci sa budú postupne sťahovať z Afganistanu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rozhodla o tom dnes česká vláda na svojom zasadaní v Prahe. Po skončení misie ISAF plánuje ČR vyslať do Afganistanu maximálne 150 inštruktorov výcviku.

Praha 16. mája (TASR) - Príslušníci českého kontingentu medzinárodných síl ISAF v Afganistane sa postupne budú sťahovať z tejto stredoázijskej republiky. Rozhodla o tom dnes na svojom zasadaní v Prahe vláda ČR.

Kabinet premiéra Petra Nečasa súhlasil podľa servera iDnes.cz s plánom rezortu obrany na postupné sťahovanie českých jednotiek z Afganistanu. Znižovanie počtu českých vojakov súvisí s celkovou stratégiou Severoatlantickej aliancie, ktorá bude postupne odovzdávať zodpovednosť za bezpečnosť v krajine afganským vládnym zložkám. Proces by sa mal skončiť v roku 2014, keď by v krajine malo oproti 539 českým vojakom v roku 2013 zostať maximálne 340 príslušníkov českých ozbrojených síl. V tomto roku pôsobí v Afganistane 590 českých vojakov.

Po skončení misie ISAF plánuje ČR vyslať do Afganistanu maximálne 150 inštruktorov výcviku.

Novým miestom pôsobenia príslušníkov českej armády bude Island. Severoeurópsky ostrov by malo v rámci misie NATO chrániť od jesene 2014 50 českých vojakov so štyrmi stíhačkami typu Jas-39 Gripen.

Českých letcov s rovnakými strojmi vyšle vláda zrejme aj na jeseň tohto roku do Pobaltia, kde budú v rámci rotácie členských krajín NATO chrániť vzdušný priestor nad Estónskom, Litvou a Lotyšskom.

Vo veliteľských štáboch v Kosove by v nasledujúcich dvoch rokoch mala mať ČR desaťčlenné zastúpenie.