Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Česko a Poľsko dosiahli dohodu o prevádzke hnedouhoľnej bane Turów

Dym stúpa z hnedouhoľnej elektrárne Turów, ktorá sa nachádza pri bani Turów neďaleko mesta Bogatynia pri poľsko-českých hraniciach v sobotu 15. januára 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predseda českej vlády predtým avizoval, že Česko v prípade dosiahnutia dohody o Turówe stiahne zo Súdneho dvora EÚ žalobu voči Poľsku, pripomína PAP.

Praha/Varšava 3. februára (TASR) - Vyjednávači Poľska a Českej republiky dosiahli v stredu dohodu ohľadom poľskej hnedouhoľnej bane Turów nachádzajúcej sa neďaleko českých hraníc. Jej prevádzka bola predmetom rozsiahlych sporov medzi Varšavou a Prahou. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy poľskej agentúry PAP, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje oboznámené so situáciou.

Poľská vláda medzičasom v stredu schválila návrh spomínanej zmluvy, pokračuje PAP. Dohodu ešte v stredu odobrila aj česká vláda, potvrdil pre český Deník N jej hovorca Václav Smolka. Podrobnosti zmluvy však zatiaľ nie sú známe.

Tieto správy prichádzajú na pozadí návštevy poľského predsedu vlády Mateusza Morawieckého v Česku, kde sa má o 11.00 h stretnúť s tamojším premiérom Petrom Fialom. Ide o prvé stretnutie týchto dvoch predstaviteľov. Podľa webu Novinky.cz je možné, že spomínanú dohodu podpíšu ešte vo štvrtok.

Predseda českej vlády predtým avizoval, že Česko v prípade dosiahnutia dohody o Turówe stiahne zo Súdneho dvora EÚ žalobu voči Poľsku, pripomína PAP.

Súdny dvor EÚ vlani nariadil, že Poľsko musí baňu Turów zatvoriť. Vo svojom verdikte rozhodol v prospech českej vlády, ktorá sa sťažovala, že baňa s povrchovou ťažbou negatívne vplýva na životné prostredie – českým obciam v pohraničí odčerpáva podzemnú vodu a takisto sa z nej šíri nadmerný hluk a prach.

Poľsko toto predbežné opatrenie súdu ignorovalo. Súd preto nariadil Poľsku platiť denné penále vo výške 500.000 eur.