Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Britské dieťa s rakovinou mozgu vyliečili v českom protónovom centre

Na archívnej snímke britský chlapec Ashya King prichádza na prvú liečbu mozgového nádoru v pražskom Protónovom centre 15. septembra 2014. Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Prípad manželov, zúfalo bojujúcich o život svojho vážne chorého syna, vyvolal v Británii senzáciu a dotkol sa mnohých ľudí vrátane britského premiéra Davida Camerona.

Londýn 23. marca (TASR) - Britskí rodičia chlapca, ktorí sa s prosbou o liečbu synovho vysokého štádia rakoviny mozgu obrátili na české súkromné Protónové centrum v Prahe, uviedli, že ich synovi sa zázračne vyliečil mozgový tumor. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Manželia Kingovci odviezli svojho syna Ashyu koncom augusta 2013 z nemocnice v britskom meste Southampton do Španielska bez vedomia lekárov. Britské úrady následne na manželov vydali zatykač pre zanedbanie starostlivosti a Kingovci boli niekoľko dní vo väzbe.

Na archívnej snímke rodičia britského chlapca Ashyu Kinga Brett (vpravo) a Naghemeh Kingovci rečnia počas tlačovej konferencie 3. septembra 2014 v španielskej Seville.
Foto: TASR/AP/Miguel Angel Morenatti


"Zachránili sme mu život," povedal chlapcov otec Brett King v dnes zverejnenom rozhovore pre britský denník The Sun, pričom dodal, že ak by to bolo nutné, s manželkou by znova spravili to isté.

Podľa Kinga potvrdzuje uzdravenie jeho päťročného syna Ashyu správne rozhodnutie vziať dieťa z nemocnice v Southamptone a hľadať inovačnú liečbu za hranicami Británie.

Na archívnej snímke Brett (vľavo) a Naghemeh Kingovci prichádzajú so svojím 5-ročným synom Ashyom Kingom na vstupné vyšetrenia v súkromnom Protónovom centre 9. septembra 2014 v Prahe.
Foto: TASR/AP/Petr David Josek


Prípad manželov, zúfalo bojujúcich o život svojho vážne chorého syna, vyvolal v Británii senzáciu a dotkol sa mnohých ľudí vrátane britského premiéra Davida Camerona. Manželia Kingovci sa stali po odchode z Británie do Španielska utečencami.