Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Najdôveryhodnejším českým politikom zostáva Andrej Babiš

Andrej Babiš Foto: idnes.cz

Druhú priečku si v septembri upevnil prezident ČR Miloš Zeman pred ministrom obrany Martinom Stropnickým.

Praha 1. októbra (TASR) - Najdôveryhodnejším ústavným činiteľom Českej republiky zostáva aj podľa najnovšieho prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) minister financií a líder koaličného hnutia ANO Andrej Babiš, ktorému dôveruje 55 percent občanov.

Informoval o tom dnes internetový server Novinky.cz.

Druhú priečku si v septembri upevnil prezident ČR Miloš Zeman so ziskom 49 percent hlasov pred ministrom obrany Martinom Stropnickým (45 percent), respektíve premiérom a predsedom vládnucej Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslavom Sobotkom a predsedom Ústavného súdu ČR Pavlom Rychetským, ktorých podporilo zhodne 43 percent respondentov.

Za vedúcou päticou nasledujú šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg (38 percent), minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier (36 percent), kandidátka na eurokomisárku a doterajšia ministerka pre regionálny rozvoj Věra Jourová (35 percent) a šéf hnutia Úsvit priamej demokracie Tomio Okamura (34 percent). Tretí z lídrov koaličných strán, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), si podobne ako takmer všetci pred ním pohoršil a s 26 percentami figuruje na 11. mieste rebríčka.

Autori prieskumu v tlačovej správe upozornili, že na výsledkoch sa negatívne prejavila skutočnosť, že viacerých verejných činiteľov viac ako polovica z respondentov nepoznala, čo platí konkrétne o ministroch Prachařovi, Brabcovi, Hermanovi či Němečkovi, ale aj o predsedovi Poslaneckej snemovne Janovi Hamáčkovi či guvernérovi Českej národnej banky Miroslavovi Singerovi. Práve tieto osoby sa nachádzajú na samom konci rebríčka dôveryhodnosti.