Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Česko bude mať až 4000 nových policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nová koncepcia polície počíta v priebehu nasledujúcich piatich rokov s väčším množstvom teroristických hrozieb, kybernetických útokov aj zvyšovaním počtu migrantov.

Praha 26. decembra (TASR) - Česká republika by do roku 2020 mala mať až 4000 nových policajtov. Počíta s tým nová koncepcia polície, ktorú má teraz na stole vláda, napísala v piatok na svojej internetovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Koncepcia počíta v priebehu nasledujúcich piatich rokov s väčším množstvom teroristických hrozieb, kybernetických útokov aj zvyšovaním počtu migrantov. Dôraz preto bude kladený hlavne na ochranu hraníc a medzinárodných letísk.

Od novembrových teroristických útokov v Paríži strážia pražské letisko Václava Havla policajti so samopalmi aj pyrotechnici so psami. Plný stav ale miestna jednotka cudzineckej polície nemá.

"V súčasnosti nám chýba približne 25 policajtov. Bolo by pre nás výhodnejšie, keby sa nám zdvihol stav o tridsať tabuľkových miest," uviedol vedúci miestneho oddelenia Služby cudzineckej polície Vladimír Olič. Jeho ľudia majú na najväčšom českom letisku na starosti hraničné kontroly, bezpečnosť i ochranu verejného poriadku.

Do bezpečnosti českých letísk chce polícia investovať stovky miliónov korún. Zatiaľ nakúpila nové spektrometre a röntgeny. "Sú schopné odhaliť výbušniny a narkotiká. Počas niekoľkých minút tak môžeme identifikovať, čo v balíčku je, a určiť mieru nebezpečenstva," povedal pyrotechnik Ján Pexa z Riaditeľstva služby cudzineckej polície.

Celkovo má do roku 2020 posilniť ochranu hraníc a medzinárodných letísk minimálne 750 nových ľudí. Cudzinecká polícia bude nových členov prijímať postupne, prví muži a ženy si jej uniformu oblečú už v priebehu budúceho roka, doplnila ČT24.