Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Česko už má najmenej 12 obetí chrípkovej epidémie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Žiaden z pacientov, u ktorého došlo k vážnym komplikáciám alebo úmrtiu, nebol očkovaný proti chrípke.

Praha 14. januára (TASR) - Už najmenej 12 ľudí zomrelo v Českej republike na komplikácie spojené s chrípkou. Odborníci súčasnú situáciu považujú za epidémiu, informoval dnes server iDNES.cz.

Zatiaľ poslednou obeťou chrípky od začiatku tohtoročnej sezóny sa stal 90-ročný muž, ktorý v sobotu zomrel na ARO oddelení nemocnice v západočeskom Chebe.

Muža hospitalizovali vo štvrtok na internom oddelení a po zhoršení stavu ho previezli na ARO, kde ležia ešte ďalší dvaja pacienti s tou istou diagnózou.

České ministerstvo zdravotníctva za minulý týždeň zaregistrovalo 1391 prípadov akútnych respiračných opatrení na 100.000 obyvateľov. Oproti poslednému predvianočnému týždňu to znamená zvýšenie chorobnosti o 100 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Podľa odborníkov možno situáciu hodnotiť ako chrípkovú epidémiu, vzhľadom na významný vzostup výskytu chrípke podobných ochorení a tiež počtu závažných prípadov chrípky, ktoré si vyžiadali intenzívnu liečbu.

Do piatku v celej ČR zaznamenali celkovo 80 takýchto prípadov. Žiaden z pacientov, u ktorého došlo k vážnym komplikáciám alebo úmrtiu, nebol očkovaný proti chrípke.