Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Česká zoo spálila vyše 50 kg rohov nosorožcov

Českí colníci sledujú pálenie viac ako 50 kilogramov rohoviny nosorožcov v zoologickej záhrade v českom meste Dvůr Králové nad Labem Foto: TASR/AP

Podujatie Burn horns, save rhinos (Spáľte rohovinu, zachráňte nosorožce) sa konalo deň pred World Rhino Day, ktorý pripadne na 22. septembra.

Dvůr Králové nad Labem 21. septembra (TASR) - Zoologická záhrada v českom meste Dvůr Králové nad Labem dnes spálila viac ako 50 kilogramov rohoviny nosorožcov. Cieľom akcie Burn horns, save rhinos (Spáľte rohovinu, zachráňte nosorožce) je zvýšiť povedomie verejnosti o celosvetovej problematike nelegálneho obchodu s rohmi nosorožcov, ktorý môže viesť k ich úplnému vyhubeniu.

Ako informovala agentúra Reuters, k akcii iniciovanej touto českou zoo sa pripojili aj ďalšie zoologické záhrady v Česku i v zahraničí, napríklad aj bratislavská zoo. Podujatie sa konalo deň pred World Rhino Day, ktorý pripadne na 22. septembra.

Riaditeľ českej zoo Přemysl Rabas uviedol, že nestačí len nosorožce vracať do Afriky, ale treba im pomôcť udržať sa tam. Genocída nosorožcov má obrovské rozmery, upozornil a dodal, že nestačí len posilňovať strážne služby v Afrike, ale treba zasiahnuť aj konzumentské krajiny.

Vatru, na ktorej vrchole rohy ležali, podpálilo spoločne niekoľko ľudí, medzi nimi bol aj legendárny ochranár Tony Fitzjohn, ktorý s Georgeom Adamsonom vracal levy do divej prírody a dnes vedie v Tanzánii rezerváciu pre nosorožcov.

Fitzjohn uviedol, že podobné akcie podporuje. "Myslím, že to vysiela naozaj dobrý signál do zvyšku Európy, že táto zoo a ďalšie zoologické záhrady i ďalšie organizácie, ktoré sa dnes pripoja, jednoducho nemajú záujem udržiavať obchod v rohmi nosorožcov," vyhlásil pre Reuters.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti uviedla, že veľký záujem o rohovinu nosorožcov je v Ázii, kde je súčasťou prípravkov tradičnej medicíny - aj keď rohovina má rovnaké zloženie ako vlasy či nechty. Používa sa aj ako afrodiziakum či ako symbol spoločenského postavenia novozbohatlíkov. Z rohov nosorožcov sa vyrábajú aj sochy.

Spálená rohovina pochádzala z nosorožcov, ktorí v českej zoo uhynuli alebo ktorým ich museli z bezpečnostných dôvodov skrátiť. Dva rohy dodalo ministerstvo životného prostredia ČR. Zoo si nechala z rohov len genetické vzorky a jeden roh z najvzácnejšieho severného bieleho nosorožca.

Ako uviedla agentúra Reuters, Česko sa stalo významným tranzitným bodom pre pašerákov rohoviny z nosorožcov. Vlani české úrady zhabali 24 rohov bielych nosorožcov, ktorých hodnota sa odhaduje na päť miliónov dolárov. V súvislosti s týmto prípadom 15 podozrivých obvinili z členstva v medzinárodnom pašeráckom gangu vyvážajúceho svoj tovar do Ázie.