Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rodičia maloletých detí v Česku majú nárok na skrátený pracovný úväzok

Foto: 3.bp.blogspot.com

Rozhodol o tom Najvyšší súd ČR.

Praha 21. augusta (TASR) - Český najvyšší súd rozhodol, že rodičia detí do 15 rokov veku majú nárok pracovať na čiastočný úväzok, ak o to prejavia záujem a zamestnávateľ má povinnosť ich žiadosti vyhovieť.

Zamietnuť žiadosť rodiča maloletého dieťaťa môže, iba ak by tým preukázateľne ohrozil fungovanie svojej spoločnosti či úradu, informoval server Novinky.cz.

V prelomovom rozsudku, na ktorý dnes upozornil denník Hospodářské noviny, najvyšší súd v júli konštatoval, že "ak zamestnanec starajúci sa o dieťa do 15 rokov veku požiada o kratší pracovný čas alebo inú vhodnú úpravu stanoveného týždenného pracovného času a nebránia tomu vážne prevádzkové dôvody, je zamestnávateľ povinný takejto žiadosti vyhovieť".

Rozsudok najvyššieho súdu riešil spor zamestnankyne mestského magistrátu v Liberci, ktorá pracovala na skrátený úväzok, ale zamestnávateľ jej ho v roku 2007 zrušil a požadoval od nej prácu na plný úväzok. Keď odmietla, dostala výpoveď.

Okresný súd dal za pravdu magistrátu, Krajský súd v Ústí nad Labem žene. Magistrát sa potom obrátil na najvyšší súd, podľa ktorého má zamestnávateľ možnosť prijať na skrátený úväzok či dohodu o pracovnej činnosti ďalšieho pracovníka.

Podľa serveru iDnes.cz by rozsudok mohol znamenať prielom na českom pracovnom trhu, kde sa zamestnávatelia domnievajú, že im skrátené pracovné úväzky zvyšujú náklady a sú náročnejšie na organizáciu práce. Dodal, že podľa štúdie Európskej komisie pracuje v Česku na skrátený úväzok 8,5 percenta žien a 1,8 percenta mužov, pričom v Európskej únii je to takmer 32 percent žien a osem percent mužov.