Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Česko dodá Ukrajine vojenskú pomoc, zaplatí ju Dánsko a Holandsko

Na archívnej snímke tank T-72 Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvým projektom je dar 15 modernizovaných tankov T-72EA, ktoré sa na Ukrajinu podľa českého rezortu obrany dostanú v najbližšej dobe.

Praha/Ramstein 19. septembra (TASR) - Česko dodá Ukrajine ďalšie zbrane, ktoré zaplatí Dánsko a Holandsko. V utorok sa na tom dohodli zástupcovia rezortov obrany týchto štátov v nemeckom Ramsteine, uviedlo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Konkrétne pôjde o dodávky ďalších tankov, húfnic, ručných zbraní, bojových vozidiel pechoty, kapacít protivzdušnej obrany a prostriedkov elektronického boja či munície od firiem nášho obranného priemyslu," spresnil námestník ministerky obrany Daniel Blažkovec, ktorý v Nemecku podpísal dohodu za ČR.

Kyjev podľa českého ministerstva získa nielen moderné české zbrane, ale aj modernizovanú techniku, ktorú už ich ozbrojené sily používajú. Muníciu aj techniku budú Ukrajine dodávať v nasledujúcich mesiacoch a v roku 2024. Prvým projektom je dar 15 modernizovaných tankov T-72EA, ktoré sa na Ukrajinu podľa českého rezortu obrany dostanú v najbližšej dobe.

Cieľom dohody je podľa vrchného riaditeľa sekcie obrannej politiky a stratégie na českom ministerstve obrany Jana Jireša nastaviť dlhodobú spoluprácu a podporu ozbrojeným silám Ukrajiny. "S týmito partnermi sme sa zhodli, že pokračujúce dodávky materiálu z priemyselných zásob a výroby majú zásadný význam pre obranychopnosť Ukrajiny v budúcich mesiacoch," vysvetlil Jireš.

Česko už v minulosti dodalo Kyjevu zbrane, ktoré zaplatil iný štát. Na základe dohody so Spojenými štátmi a Holandskom už Praha dodala Ukrajine 45 kusov z 90 modernizovaných tankov T-72. Okrem toho sa napĺňajú aj projekty na dodanie protileteckých systémov MR-2 či pasívnych sledovacích prostriedkov.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)