Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pre poškodených z Frenštátu možno už posielať iba finančnú pomoc

Foto: youtube
Požiar v českom meste Frenštát pod Radhoštěm Foto: Youtube

Pred budovami visia smútočné vlajky, ľudia na pietnom mieste pred radnicou rozsvecujú sviečky.

Praha 21. februára (TASR) - Vlna solidarity s poškodenými po ničivom výbuchu paneláku vo Frenštáte pod Radhoštěm, ktorý si vyžiadal päť obetí a viacerých zranených, prekonala všetky očakávania.

Organizátori humanitnej zbierky sa dnes preto rozhodli pre jej ukončenie, keďže pre obyvateľov zničeného objektu už nepotrebujú ďalšie odevy ani iné veci.

Občania môžu však aj naďalej posielať finančnú pomoc na konto 3880277/0100, na ktorom sa dodnes nazbieralo už viac ako 5,7 milióna korún, uviedol internetový server iDNES.cz.

Sumy posielajú takisto mestá. Stotisíc korún zo svojho rozpočtu venovala severočeská Chrastava. Frenštát tomuto mestu pomohol po ničivých záplavách v auguste 2010, teraz ide pomoc opačným smerom.

Rovnakú sumu poskytne Frenštátu neďaleký Nový Jičín a pomáhajú i ďalšie mestá v okolí, napríklad Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí a mnoho iných. Bokom neostali ani firmy, školy či miestni dobrovoľníci.



Podľa iDNES.cz sa expertom s najväčšou pravdepodobnosťou podarilo vďaka pitve identifikovať piatu obeť explózie, ktorou je žena žijúca v byte na najvyššom poschodí. Stále však nie je vylúčené, že môže ísť aj o telesné pozostatky dvoch obetí, matky a dcéry, čo by znamenalo zvýšenie ich celkového počtu na šesť. Definitívu prinesie až genetická analýza.

Medzičasom je jasné, že výbuch nespôsobil propán-bután, ale plyn z hlavného rozvodu v dome, ktorého uvoľnenie alebo narušenie má na svedomí zrejme Antonín Blažek, žijúci v byte na prízemí. Žiadne plynové fľaše sa totiž v troskách domu podľa hasičov nenašli.

Frenštát vyhlásil trojdňový smútok, a to od stredy 20. februára do piatka 22. februára. Počas tohto obdobia sa v tomto približne desaťtisícovom meste pod Beskydami neuskutoční žiadna kultúrna ani športová akcia. Nepremieta sa ani v kine.

Pred budovami visia smútočné vlajky, ľudia na pietnom mieste pred radnicou rozsvecujú sviečky.

Z ostravskej fakultnej nemocnice dnes prepustili dvoch mužov. Podľa Českej televízie odišiel aj frenštátsky dobrovoľný hasič, ktorý do horiaceho domu vbehol medzi prvými a jedna z následných explózií ho zranila. Špecialisti teda ošetrujú ešte štyroch pacientov, z toho jedno dieťa.

V kritickom stave zostáva manželská dvojica, ktorá žila oproti bytu pravdepodobného vinníka tragédie. Žena je popálená na 90 percentách tela, jej manžel na 50 percentách.


Muž z Frenštátu údajne vyhodil manželku z bytu a tým jej zachránil život

Manželka Antonína Blažka, ktorý údajne v moravskosliezskom meste Frenštát pod Radhoštěm 17. februára vyhodil do vzduchu trojposchodový panelový dom a usmrtil tak päť ľudí, odišla z bytu svojho muža iba deň pred tragédiou, pretože ju vyhodil. Uviedla to jedna zo susediek pre českú televíziu Nova a dodala, že manželke tým vlastne zachránil život.

Podľa iných výpovedí však žena odišla sama, pretože sa jej Blažek vyhrážal. Tragédia manželku mimoriadne silne zasiahla a nie je schopná o nej rozprávať, uviedla dnes spravodajská webová stránka Novinky.cz. Manželia spolu vychovávali dve deti.

Starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová potvrdila, že Blažek patril k problémovým obyvateľom. Často písal sťažnosti a žaloby na susedov i mesto. Išlo približne o dve desiatky priestupkových konaní, ktoré v minulosti prebiehali.

Muž dokonca napísal list vtedajšiemu ministrovi vnútra Radkovi Johnovi, v ktorom sa sťažoval na nečinnosť frenštátskych policajtov.

Frenštátska radnica ponúkla všetkým ľuďom zo zdemolovaného domu náhradné bývanie. Vyčlenila na to šesť mestských bytov, ale ponuku zatiaľ nikto nevyužil.

Do svojich domovov sa ešte nemôžu vrátiť ani obyvatelia vedľajšieho domu. Jeho stav zhodnotil statik ako obývateľný, návratu však bráni spoločný múr so zničeným domom.

Podľa psychologického posudku, ktorý má k dispozícii okresný súd v Novom Jičíne, bol Antonín Blažek dosiaľ úplne normálny. V posledných rokoch sa súdil napríklad pre poškodzovanie cudzej veci, ohováranie a krivé obvinenie. Podľa znalcov, ktorí údajného páchateľa vražedného útoku vyšetrovali, bol však duševne zdravým človekom, ktorý cíti potrebu bojovať za spravodlivosť. S Blažkom prišlo v minulosti do styku niekoľko novojičínskych trestných aj civilných sudcov.

Jeden zo sudcov mu pred piatimi rokmi vymeral podmienečný trest za hanlivé nápisy, ktoré napísal na adresu svojich susedov na múr domu. Expert z oblasti psychológie hodnotil v posudku muža ako osobnosť akcentovanú so zvýšeným vzťahom k právu a spravodlivosti, ktorá má potrebu naprávať krivdy v okolí a vo svete.

Novinky.cz napísali, že oslovení psychológovia sa nechcú vyjadrovať k otázke, ako je možné, že sa zrazu z duševne zdravého človeka, hoci má konflikty s okolím, stane v priebehu niekoľkých rokov masový vrah. Posudok, ktorý bol naňho pred niekoľkými rokmi vypracovaný, ani nemusel postihnúť všetky stránky jeho osobnosti. Navyše, počas rokov mohlo uňho dôjsť k vývoju, dodal ostravský psychológ Filip.