Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Za údajnú korupciu v kauze stíhačiek Gripen pred súd nikoho nepostavia

Foto: TASR/AP

Prípad, ktorému sa česká polícia venovala od roku 2002, v minulosti dvakrát odložila, naposledy ho opäť otvorila v máji 2010 na základe previerky Najvyššieho štátneho zastupiteľstva.

Praha 9. októbra (TASR) - Česká protikorupčná polícia po viac ako troch rokoch opäť odložila prípad údajnej korupcie pri zabezpečovaní stíhačiek Gripen pre armádne letectvo. Vo veci nebude nikto obvinený. Pre internetový server iDNES.cz to potvrdil hovorca útvaru Jaroslav Ibehej.

Podľa jeho slov "vzhľadom na to, že prevedeným preverovaním policajný orgán dospel k záveru, že sa vo veci nejedná o podozrenie z trestného činu, bolo vydané uznesenie o odložení veci."

Podobný vývoj predpovedala už pred necelým rokom pražská vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová v rozhovore pre spomínaný server.

"Nevidím veľmi veľký priestor na to, aby sa objavil nový dôkaz, ktorý by túto kauzu zvrátil. Súvisí to i s tým, že predovšetkým v zahraničí, vo všetkých krajinách, kde sa to preverovalo, bola táto kauza v trestnej rovine už uzavretá. Tie štáty už nemajú záujem ďalej spolupracovať a odovzdávať nám informácie," formulovala vlani Lenka Bradáčová.

Z korupcie pri uzatváraní predmetných zmlúv bol podozrivý rakúsky lobista Alfons Mensdorff-Pouilly, ktorý mal mať na úplatky pre českých činiteľov vyčlenených údajne 1,05 miliardy šilingov, v prepočte takmer dve miliardy Kč.

Prípad, ktorému sa česká polícia venovala od roku 2002, v minulosti dvakrát odložila, naposledy ho opäť otvorila v máji 2010 na základe previerky Najvyššieho štátneho zastupiteľstva.

V ČR najskôr zvažovali zakúpenie spomínaných stíhačiek, napokon sa však rozhodli pre ich prenájom, ktorý vyprší v roku 2015. Praha však prenájom za výhodnejších podmienok predĺži.