Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česko by exkluzívne mohlo distribuovať humanitárnu pomoc EÚ v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súčasnom období bude prebiehať monitorovanie možností poskytnutia humanitárnej pomoci priamo na mieste.

Praha 13. januára (TASR) - O pomoc pri distribúcii humanitárnej pomoci Európskej únie na území Sýrie požiadala pri pondelkových rokovaniach s českými predstaviteľmi v Prahe šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Správu, ktorú priniesla najskôr česká mutácia týždenníka Newsweek, potvrdila pre internetový server iDNES.cz zástupkyňa riaditeľky tlačového odboru českého rezortu zahraničných vecí Irena Valentová.

Podľa jej slov sa ČR stavia k výzve Mogheriniovej rozhodne pozitívne. V súčasnom období tak bude prebiehať monitorovanie možností poskytnutia humanitárnej pomoci priamo na mieste.

Česká ambasáda v Damasku, ktorá sa teší vysokému kreditu a dobre pozná miestne pomery, pripraví v blízkej budúcnosti návrh, ako by prípadná distribúcia humanitárnej pomoci mohla vyzerať. Súčasne bude monitorovať územie a prípadné ciele pomoci, ktorými by mohli byť napríklad miestne nemocničné zariadenia, vyplynulo z vyjadrenia Valentovej.

Teoreticky by sa ČR, ktorá je jediným členským štátom EÚ so stále otvoreným veľvyslanectvom v Sýrii, mohla stať zároveň jediným štátom, ktorý by poskytoval humanitárnu pomoc EÚ v tejto blízkovýchodnej krajine sužovanej občianskou vojnou. Pražský rezort diplomacie však na takéto úvahy reaguje zatiaľ veľmi opatrne.