Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izraelský prezident do Prahy na politické fórum v januári nepríde

Žena, ktorá prežila holokaust, kladie zapálenú sviečku na pamätník obetí na spomienkovom podujatí pri príležitosti 69. výročia oslobodenia nacistického tábora Auschwitz v poľskom Osvienčime 27. januára 2014. Foto: TASR/AP

Ani Francúzsko, ani Rusko, ani Británia, ktoré potvrdili prijatie pozvaní, zatiaľ nerozhodli, kto ich bude na akcii v Prahe zastupovať.

Praha 24. novembra (TASR) - Prvým štátnikom, ktorý sa ospravedlnil z účasti na januárovom fóre pri príležitosti 70. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, organizovanom Pražským hradom, je izraelský prezident Reuven Rivlin.

Účasť na akcii, na ktorú dostalo podľa rezortu zahraničných vecí ČR pozvanie celkove 46 krajín, prisľúbil naopak ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Informácie priniesla dnes spravodajská televízia ČT24.

Najvyšší izraelský predstaviteľ sa na akcii signatárov tzv. Terezínskej deklarácie z roku 2009 nezúčastní, pretože si v rovnakom čase uctí obete holokaustu v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku.

Na politické fórum, ktoré by malo byť sprievodnou akciou hlavných spomienkových slávností v Poľsku, pozval prezident ČR popri predstaviteľoch USA, Británie, Francúzska, Nemecka a všetkých ostávajúcich krajín V4, vrátane SR aj ruského prezidenta Vladimira Putina, čo vyvolalo vzhľadom na aktuálny vývoj na Ukrajine u niektorých prekvapenie alebo kritiku.

Ani Francúzsko, ani Rusko, ani Británia, ktoré potvrdili prijatie pozvaní, zatiaľ nerozhodli, kto ich bude na akcii v Prahe zastupovať.